23 FEBRUARIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO: Procesiune cu Sfânta Cruce în municipiul Galaţi
FOTO: Procesiune cu Sfânta Cruce în municipiul Galaţi

Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci reprezintă în fiecare an pentru clerul şi credincioşii Eparhiei Dunării de Jos un prilej de înaltă trăire duhovnicească.
În ajunul sărbătorii, la ceas de Vecernie, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a adus la Parohia „Sfânta Cruce” din municipiul Galaţi racla ce adăposteşte o părticică din lemnul Sfintei Cruci, aflată în patrimoniul sacru al Reşedinţei Arhiepiscopale.
Mulţi preoţi şi credincioşi gălăţeni au întâmpinat odorul sfânt la intersecţia aflată în apropierea bisericii gălăţene de pe strada General Eremia Grigorescu, într-o deosebită atmosferă de evlavie şi emoţie sfântă şi au purtat-o în procesiune către locaşul de cult ocrotit de Sfânta Cruce.
Clericii şi credincioşii s-au închinat şi au sărutat Sfânta şi de viaţă făcătoare Cruce şi s-au bucurat de binecuvântarea arhiereului de la Dunărea de Jos, ajuns în mijlocul lor.
După săvârşirea Vecerniei cu Litie şi a Acatistului Sfintei Cruci, chiriarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre sărbătoarea Sfintei Cruci şi puterea rugăciunii.
La final, toţi credincioşii prezenţi au fost binecuvântaţi cu Aghiasmă de ierarhul locului şi au primit litie de la preoţi.
În contextul derulării la început de an şcolar a programului eparhial de sprijinire a copiilor cu posibilităţi materiale reduse din fiecare parohie, prin oferirea de ghiozdane complet echipate, cu prilejul hramului au fost oferite ghiozdane pentru 10 de copii de la Centrul social „Casa Tudor” din Galaţi. Această acţiune social-filantropică se înscrie în programul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, prin care 3500 de copii nevoiaşi sunt ajutaţi pentru a avea cele necesare studiului în noul an şcolar.
De asemenea, aproximativ 180 de persoane nevoiaşe din municipiul Galaţi au primit prin grija Consiliului şi Comitetului parohial o masă caldă şi alimente neperisabile.
Situată pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în cadrul Protopopiatului Galaţi, cuprinzând cartierul I.C. Frimu din municipiul Galaţi, parohia „Sf. Cruce” este o parohie tânără, fiind înfiinţată după anul 2001 pentru a răspunde nevoilor spirituale ale credincioşilor din această zonă a oraşului. Întrucât parohia Sfânta Cruce din Galaţi avea doar o capelă, care cu timpul s-a dovedit a fi neîncăpătoare, din anul 2005, cu ajutorul Milostivului Dumnezeu, cu sprijinul credincioşilor inimoşi din parohie şi nu numai, precum şi prin implicarea activă a membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, sub coordonarea preotului paroh Laurenţiu Giurgea, sprijinit de către preotul coslujitor Marius Tudorel Florea a început construcţia unei frumoase şi mari biserici, care în prezent este pregătită pentru aşezarea veşmântului pictural, informează Arhiepiscopia. FOTO, mai jos!


Articole înrudite