Galaţi: Expoziţie de icoane pe sticlă şi atelier de creaţie la Muzeul eparhial (FOTO) Recomandat

Vineri, 06 Mai 2022 12:53
Publicat în Comunitate

În perioada 31 martie – 5 mai 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost gazda unei colecţii speciale de icoane pe sticlă, semnată de artista Carmen Paiu, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.
Pe parcursul a cinci săptămâni, iubitorii de artă au avut posibilitatea de a vizita la Muzeul eparhial din Galaţi colecţia ce ilustrează teme iconografice precum: reprezentarea Domnului Iisus Hristos şi a Sfintei Treimi (Iisus Pantocrator, Iisus Euharistic, Sfânta Treime), reprezentarea Maicii Domnului (Maica Domnului cu Pruncul, Maica Domnului Îndurerată), reprezentarea praznicilor împărăteşti (Buna Vestire, Naşterea Domnului), reprezentarea unor teme din Săptămâna Patimilor (Răstignirea Domnului, Punerea în Mormânt a Mântuitorului), reprezentări ale sfinţilor (Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, Sfântul Ilie şi carul de foc).
Joi, 5 mai, în încheierea expoziţiei, în Sala „Sergiu Dumitrescu” a Muzeului eparhial s-a desfăşurat un atelier de creaţie având la bază exponatele prezentate în această colecţie.
La eveniment au participat artişti plastici, cadre didactice, oameni de cultură, precum şi elevi şi studenţi gălăţeni de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Andrei”, Secţia Patrimoniu Cultural şi de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie, Secţia Artă Sacră.
În cadrul atelierului de creaţie, cei interesaţi de arta plastică au avut posibilitatea de a primi îndrumări şi exemple practice de la artista Carmen Paiu şi de la ceilalţi profesori participanţi.
În cadrul manifestării, dr. Alexandru Constantin Chituţă de la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu a vorbit celor prezenţi despre arta populară a pictării icoanelor pe sticlă, prezentând istoricul acestui meşteşug în ţara noastră.
La final, organizatorii au mulţumit celor implicaţi în această frumoasă colaborare pentru disponibilitatea manifestată şi dragostea cu care au reuşit să transmită gălăţenilor priceperea, talentul şi frumosul prin operele de artă populară.
Acest eveniment se înscrie în seria manifestărilor organizate de Muzeul eparhial cu prilejul sfintelor sărbători pascale.
Carmen Paiu, născută la 1 septembrie 1957, în localitatea Lugoj, judeţul Timis, este un artist vizual român ce lucrează în medii precum desenul, pictura, ceramica şi fotografia. Este absolventa a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu”, Cluj-Napoca – 1982 şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
De lungul timpului lucrările sale au fost expuse la nenumărate muzee din ţară şi din străinătate, potrivit Arhiepiscopiei. VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu