01 OCTOMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
GOPO: Lansarea unui centenar
GOPO: Lansarea unui centenar

Asociaţia Pro ECO-TUR Bucureşti împreună cu Fundaţia Gopo doresc să transforme anul viitor într-o aniversare specială, cu ocazia împlinirii, pe 1 mai 2023, a o sută de ani de la naşterea marelui artist cineast român care a fost Ion Popescu-Gopo.
Pregătirile încep din timp, iar primul element al acestei construcţii a fost achiziţia domeniului centenarulgopo.ro, la sfârşitul lunii aprilie a.c. Acesta va deveni operaţional în următoarele zile. Până atunci, se poate comunica pentru sugestii ori colaborări cu echipa în formare la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
Prima manifestare confirmată, din cadrul centenarului, este realizarea, în Bucureşti, a unei expozitii de afişe originale ale peliculelor marelui regizor. Vor fi afişe realizate şi tipărite în Romănia, dar şi în Cuba, Cehoslovacia, Germania, Spania, fosta Iugoslavie, sau fosta Uniune Sovietică. Vernisajul va avea loc la sfârşitul lunii noiembrie, 2022, când se comemorează trecerea spre cele veşnice a marelui artist.
În afară de capitală, organizatorii intenţionează să prezinte retrospectiva în cât mai multe oraşe din ţară, dar şi din străinătate.
ONG-urile implicate speră într-o colaborare eficientă cu autorităţile locale şi centrale româneşti, dar şi în ajutorul mediului privat, prin sponsorizări, donaţii ori voluntariat - pentru că... Pasiunea schimbă tot!
Ion Popescu-Gopo s-a născut pe 1 mai 1923 în Bucureşti. A fost creatorul a nenumărate filme de desen animat în care personajul principal era „omuleţul lui Gopo”, o creaţie proprie care l-a făcut celebru şi i-a câştigat premii naţionale şi internaţionale. Cel mai important este primul trofeu românesc „Palme d’Or” la Festivalul de la Cannes, în 1957, pentru filmul de scurt metraj „Scurtă istorie”.
S-a stins din viaţă la Bucureşti, pe 29 noiembrie 1989.
În memoria sa au fost create Premiile Gopo, care recompensează anual cele mai importante realizări cinematografice naţionale din anul precedent.

Articole înrudite