14 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mila 80 a pregătit cinci evenimente în cinci zile
Mila 80 a pregătit cinci evenimente în cinci zile

Asociaţia “Mila 80” organizează în următoarele zile o serie de activităţi care continua eforturile de promovare a patrimoniului istoric local. Este vorba de o serie de tururi pietonale ghidate şi de o întâlnire cu o absolventă a Pensionului "Notre Dame de Sion".
Potrivit lui Ciprian Ciocan, reprezentant al Asociaţiei Mila 80 şi coordonatorul acestui proiect, sâmbătă, 25 martie, cu începere de la ora 16.00, va avea loc prima acţiune, un tur ghidat gratuit intitulat "Eroilor - o stradă încremenită în timp". În doar 90 de minute gălăţenii vor putea afla poveştile uneia dintre cele mai bine conservate zone ale oraşului istoric. Locul de pornire va fi Monumentul Eroilor din faţa Palatului Administrativ (Prefectură).
Duminică, 26 martie, se organizează un tur pietonal dedicat străinilor care locuiesc în oraşul nostru (în special studenţilor veniţi în Galaţi prin programul Erasmus). Acţiunea cu numele “Unveiling The Wonders Of A Forgotten City va atinge principalele obiective istorice ale oraşului şi se va desfăşura exclusiv în limba engleză. Scopul evenimentului este de a oferi o opţiune de petrecere a timpului liber pentru cei cu alte origini şi, în acelaşi timp, să îi conecteze la valorile comunităţii locale. Grupul de participanţi se va reuni pentru a pleca pe traseu, cu începere de la ora 17.00, la intrarea principală a Grădinii Publice.
Începând cu ziua de luni, 27 martie, Asociaţia “Mila 80” va desfăşura o serie de activităţi dedicate elevilor CNVA în cadrul programului “Şcoala Altfel”. Luni, 27 martie, cu începere de la ora 12.00, elevi ai claselor IX G şi XII A vor lua parte la turul ghidat "Galaţiul multicultural. Moştenirea minorităţilor locale". Marţi, 28 martie, împreună cu Biblioteca Franceză “Eugene Ionesco”, se organizează evenimentul “De vorbă cu istoria – Tereza Prodrom”. Membră a unei familii de vază a Galaţiului de acum un secol şi noră a unui primar interbelic, Tereza Prodrom va povesti elevilor din clasele VIII A, VIII G şi XII A despre viaţa de la malul Dunării între războaie, despre Corso-ul gălăţean, despre rigoarea Pensionului "Notre Dame de Sion", despre Piaţa Regală, despre "aprigii negustori" din oraşul nostru sau despre faima portului de la Mila 80. Întâlnirea va putea fi urmărită şi live pe pagina de Facebook a asociaţiei. Miercuri, 29 martie, se va organiza turul pietonal ghidat “Palatele de lângă noi” pentru două clase de a X-a şi a XI-a, care va readuce în prim plan grandoarea şi fastul oraşului nostru din prima jumătate a secolului trecut.
Acţiunile asociaţiei vin să sublinieze potenţialul cultural al Galaţiului şi nevoia protejării patrimoniului comunitar.


Articole înrudite