26 FEBRUARIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mioara Velicu şi Gina Bradea sunt, de astăzi, noii cetăţeni de onoare ai judeţului Galaţi
Mioara Velicu şi Gina Bradea sunt, de astăzi, noii cetăţeni de onoare ai judeţului Galaţi

În şedinţa Consiliului Judeţean de astăzi, 29.11.2022, consilierii judeţeni au votat în unanimitate acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare al judeţului Galaţi” interpretei de muzică populară Mioara VELICU  şi  blogger–ului culinar Gina BRADEA.

 „Timp de 6 decenii, cântăreaţa de muzică populară Mioara Velicu, una dintre cele mai apreciate personalităţi din galeria purtătorilor de cântec popular moldovenesc, şi-a dedicat întreaga carieră pentru a aduce zâmbete pe chipul oamenilor, emoţionând până la lacrimi cu versurile sale şi impresionând o ţară întreagă prin timbrul său vocal unic”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi. Originară din satul Ireasca, comuna Gohor, judeţul Galaţi, Mioara Velicu provine dintr-o familie în care cântecul tradiţional era cultivat în mod permanent, mama sa numărându-se printre cele câteva recunoscute interprete ale localităţii. Totodată, Mioara Velicu este una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară din ţară. Şi-a început cariera la vârsta de 19 ani, urmând exemplul mamei sale, iar la numai 20 de ani, a devenit solista ansamblului folcloric „Rapsodia Dunării” din Galaţi, în cadrul căruia a activat vreme de un an.

„În semn de recunoaştere şi preţuire pentru prestigioasa şi bogata contribuţie în ceea ce priveşte promovarea şi perpetuarea culturii gălăţene şi naţionale, Consiliul Judeţean a acordat, astăzi, titlul de „Cetăţean de Onoare al judeţului Galaţi” interpretei de muzică populară Mioara VELICU, fiică a meleagurilor gălăţene”, a mai declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Tot în şedinţa de astăzi, i-a fost acordat titlul de „Cetăţean de Onoare al judeţului Galaţi” şi blogger-ului culinar Gina BRADEA.

„Născută în Galaţi, într-o familie de oameni harnici şi gospodari care au îndemnat-o să muncească cu sârg, să iubească tradiţiile şi mâncarea gustoasă, Gina BRADEA a reuşit să popularizeze în mediul online arta culinară tradiţională românească” a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi. De ani buni, Gina Bradea scrie pe un blog culinar, unde le prezintă tuturor preparatele pe care le găteşte. Este una dintre cele mai cunoscute bloggeriţe de pe Youtube şi este autoarea a 4 cărţi cu reţete culinare de mare succes, tot mai căutate de gospodinele din ţară, dar şi din alte colţuri ale lumii.

Gina BRADEA încurajează gătitul în casă, mâncărurile simple, tradiţionale, fiind astfel un ambasador al bucătăriei româneşti în diaspora. Pasiunea pentru gătit a determinat-o să colecţioneze foarte multe cărţi de bucate, unele extrem de vechi, cea mai veche fiind din anul 1750. Colecţia numără peste 400 de cărţi de bucate în limba română, franceză, italiană, engleză, germană, maghiară, rusă, cărţi rare, ediţii princeps, foarte multe reviste de specialitate şi caiete cu reţete. A crescut în Galaţi, mama sa fiind moldoveancă, în timp ce tatăl este de origine din Dobrogea. Are 55 de ani şi a descoperit pasiunea pentru bucătărie încă de la o vârstă foarte fragedă. Gina Bradea este persoana din spatele canalului de pe Youtube intitulat „Poftă bună cu Gina Bradea”. Bucătăreasa are numeroase reţete culinare, dar şi alte site-uri de socializare unde ţine legătura cu comunitatea sa.

 

Cele două doamne, vizibil emoţionate au mulţumit cum au ştiut mai bine pentru distincţiile acordate. Mioara Velicu le-a cântat consilierilor judeţeni câteva strofe din două melodii populare, iar Gina Bradea a adresat câteva cuvinte de suflet recunoscând că este unul dintre oamenii care au pus Galaţiul pe harta gastronomică a României.


Articole înrudite