Operaţiunile cu cereale neînregistrate. Condamnaţi pentru o evaziune de aproape 4 milioane de lei

Joi, 22 Decembrie 2016 00:00
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Mirela Ercuţă şi Cosmin Radu Ercuţă vor petrece următorii patru ani după gratii, fiind găsiţi vinovaţi de judecători pentru evaziune în formă continuată. Cei doi făceau comerţ cu cereale, dar „uitau“ să înregistreze în acte toate operaţiunile comerciale pe care le derulau. Mirela Ercuţă, fost administrator al unor societăţi comerciale din Brăila, în prezent director executiv al Direcţiei Relaţii Publice şi Informare din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, şi Cosmin Radu Ercuţă, fost administrator al unor societăţi comerciale din Brăila, în prezent asistent manager la o societate comercială din Bucureşti, au fost condamnaţi iniţial de Tribunalul Galaţi la câte patru ani de închisoare. Cei doi au fost puşi sub acuzare de procurorii anticorupţie gălăţeni, după ce s-a descoperit sustragerea de la plata către bugetul general consolidat al statului a 8.332.133,15 lei (2.262.383,76 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA. Curtea de Apel Galaţi a dispus ulterior efectuarea unei expertize financiar-fiscale, pentru a se stabili cu exactitate ce pagubă a suferit statul în acest caz, verdictul final fiind întârziat mai bine de cinci luni din cauza expertului, care uitase să mai depună concluziile la dosar.

Sechestru pe bunuri

Anchetatorii au descoperit că, în perioada 2007-2008, Ercuţă Cosmin Radu şi Ercuţă Mirela, administratori la acel moment ai societăţilor SC Morpheus SRL Brăila (transformată ulterior în SC Bujor de Pădure SRL Tulcea), SC Sildud Agro SRL Dudeşti, judeţul Brăila şi SC Teseus SRL Brăila, societăţi prin intermediul cărora au efectuat operaţiuni de comerţ cu cereale, nu au înregistrat în totalitate, în evidenţa contabilă şi în alte acte, operaţiunile comerciale şi veniturile realizate. La cererea procurorilor, Tribunalul Galaţi a dispus arestarea preventivă a lui Ercuţă Cosmin Radu şi Ercuţă Mirela pe 14 mai 2013, pentru o perioadă de 29 de zile. Judecătorii instanţei superioare au întors decizia şase zile mai târziu, Curtea de Apel Galaţi luând hotărârea de a-i obliga să nu părăsească municipiul Bucureşti, pe o perioadă de 30 zile, pentru ca apoi judecătorii să înlocuiască şi această ultimă cu măsura controlului judiciar, care a fost menţinută după pronunţarea primei hotărâri de condamnare.
Pe 19 decembrie, Curtea de Apel Galaţi a stabilit definitiv să menţină condamnarea celor doi la câte patru ani de închisoare cu executare. Instanţa a hotărât că aceştia ar urma să returneze acum aproape 4 milioane de lei, ce înseamnă jumătate din prejudiciul stabilit iniţial de procurori. În vederea recuperării pagubei cauzate bugetului de stat, judecătorii gălăţeni au pus sechestru pe bunurile lui Ercuţă Cosmin Radu. Direcţia Generală a Finanţelor Publice Brăila şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Tulcea s-au constituit părţi civile în cauză împotriva celor doi, urmând să recupereze prejudiciul, în măsura în care acest lucru va mai fi posibil.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu