18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pensionarul care a lovit cu sabia un poliţist a fost condamnat definitiv
Pensionarul care a lovit cu sabia un poliţist a fost condamnat definitiv

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv la 7 ani şi 8 luni de închisoare pe Ionel Iacome (65 de ani), un pensionar din localitatea gălăţeană Umbrăreşti, care a lovit în luna aprilie 2015 un poliţist cu o sabie confecţionată artizanal şi i-a secţionat două degete. Agentul Ion Istrate, din cadrul secţiei 3 Poliţie Rurală Lieşti, venise pe 21 aprilie 2015 la locuinţa lui Ionel Iacome însoţit de alţi trei poliţişti pentru a pune în executare un mandat de aducere într-un proces, în care bătrânul de 65 de ani era judecat pentru lovire şi alte violenţe. Era al treilea mandat de aducere emis de judecători pe numele lui Iacome, în condiţiile în care pensionarul refuzase până atunci să se prezinte în faţa instanţei. Oamenii legii au încercat să îl convingă pe Ionel Iacome să îi însoţească de bunăvoie la instanţa de judecată. Mai întâi, i-au cerut pensionarului să iasă la poartă, pentru a-i transmite motivul prezenţei lor acolo. Iacome le-a transmis cu aroganţă că ar fi trebuit să vină cu o seară înainte pentru a discuta despre deplasarea lui în faţa completului de judecată. Mai mult decât atât, le-a spus că va ieşi din casă doar în prezenţa jurnaliştilor. În aceste condiţii, poliţiştii i-au comunicat că vor fi nevoiţi să intre cu forţa în casă pentru a pune în executare mandatul de aducere, moment în care Ionel Iacome a decis să se baricadeze în locuinţă, zăvorând uşa.
Oamenii legii au spart un geam pentru a putea deschide uşa, iar pensionarul s-a ascuns în spatele unui cuier. Agentul Ion Istrate a încercat să îl determine pe Ionel Iacome să părăsească locul unde se afla, moment în care a observat că acesta era înarmat cu o sabie de circa 50 de centimetri. Poliţistul şi-a anunţat un coleg, care a folosit un spray lacrimogen pentru a-l descuraja pe bătrânul recalcitrant să folosească sabia. Gestul a avut efectul contrariu, în sensul că Ionel Iacome s-a năpustit cu sabia asupra agentului Ion Istrate şi l-a lovit. ”Fără nicio reţinere, inculpatul Ionel Iacome l-a atacat în mod direct şi violent pe Ion Istrate, agent de Poliţie aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, ridicând sabia şi încercând să-i aplice o lovitură puternică, ce viza zona capului”, a precizat procurorul de caz în rechizitoriu. Pentru a nu fi lovit în zona capului, agentul Ion Istrate s-a apărat din reflex cu mâna de lovitura de sabie şi s-a ales astfel cu două degete secţionate. Pensionarul spadasin nu s-a mulţumit cu atât şi a intenţionat să îl mai lovească odată cu sabia pe omul legii, dar acesta, deşi rănit grav, a avut prezenţă de spirit şi a răsturnat cuierul, blocându-l astfel pe agresor.

Daune de aproape 38.000 de lei

Agentul Ion Istrate a fost transportat imediat la spital, unde a primit îngrijiri medicale. Medicii au reuşit să-i salveze degetele, dar au concluzionat că va rămâne cu sechele pentru tot restul vieţii la mâna la care a fost lovit. Pensionarul, cunoscut ca o persoană recalcitrantă şi predispusă la violenţă, a declarat mai întâi că l-a lovit pe poliţist în legitimă apărare, pentru ca apoi să spună că omul legii s-a autoaccidentat, lovindu-se de un dulap din locuinţă, pentru ca finalmente să relateze că nu a lovit deloc victima. Pe 23 februarie, Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv la 7 ani şi 8 luni de închisoare pentru ultraj. În plus, instanţa l-a obligat pe bătrânul spadasin să îi plătească poliţistului daune materiale de 2.180 de lei, dar şi daune morale de 35.000 de lei pentru suferinţele prin care a trecut, dar şi pentru că nu va mai putea să îşi folosească degetele rănite la întreaga capacitate.


Articole înrudite