30 SEPTEMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Traficanţi de droguri condamnaţi să tundă gazonul
Traficanţi de droguri condamnaţi să tundă gazonul

Judecătorii au redus pedepsele, şi aşa simbolice, în cazul a 18 membri ai unei grupări de traficanţi de droguri, acuzaţi de procurorii de DIICOT că au organizat o amplă reţea care, în perioada februarie - martie 2015, a vândut cantităţi impresionante de marijuana şi pentedronă.
Ancheta care a dus la identificarea celor 18 persoane care puseseră pe picioare o reţea de trafic de droguri la Galaţi a început în luna februarie a anului 2015, după ce poliţiştii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Galaţi au obţinut o serie de informaţii, din care reieşea că un anume Mihai Robert Petean vinde droguri tinerilor din anturajul său.
„Activitatea infracţională a inculpaţilor  s-a derulat în perioada februarie - martie 2015, având o amploare deosebită, cantităţile de droguri de risc (marijuana) şi de mare risc (pentedronă) comercializate în acest interval de timp fiind de ordinul sutelor de grame”, au precizat procurorii DIICOT Galaţi în actul de acuzare. Oamenii legii au descoperit că  Robert Mihai Petean ajunsese să trăiască de pe urma comerţului cu droguri, având un furnizor angro de marijuana şi pentedronă, în persoana lui Alexandru Viorel Vasiliu. Acesta, la rândul său, le procura de alţi funizori, în special din Bucureşti. Petean şi-a dezvoltat atât de mult „afacerea” încât, la un moment dat, Vasiliu nu a mai putut face faţă cu aprovizionarea, aşa că a căutat alte surse de droguri. În urma unor descinderi şi percheziţii domiciliare făcute de procurori în martie-aprilie 2015, au fost ridicate mai multe cantităţi de droguri (canabis şi pentedronă ) de la Robert Petean, Alexandru Vasiliu, Alexandru Doru şi Daniel Radu.

Un singur traficant după gratii

Flagrantul a putut fi organizat de DIICOT Galaţi după ce Daniel Radu, prins fiind cu droguri asupra lui, a acceptat să dea în vileag toată reţeaua. Aşa a fost prins „angrosistul” Ciprian Doru Benchea. În urma percheziţiei, procurorii au confiscat de la locuinţa lui Benchea 800 de grame de droguri. Majoritatea traficanţilor au scăpat cu pedepse minore, suspendate sub supraveghere. Pe 7 noiembrie, Curtea de Apel Galaţi a redus pedepsele aplicate de prima instanţă pentru majoritatea traficanţilor puşi sub acuzare, iar în cazul lui Mihail Harţuche, care este minor, a dispus înlocuirea măsurii internării într-un centru de detenţie pentru 2 ani (pedeapsă aplicată de prima instanţă) cu măsura asistării zilnice, sub coordonarea Serviciului de Probaţiune Galaţi, pe o durată de 6 luni. Cel care va ajunge după gratii este Robert Mihai Petean, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Judecătorii au considerat că cel mai indicat ar fi ca traficanţii de droguri să se reabiliteze prin prestarea a diverse activităţi în folosul comunităţii pentru Primăria Galaţi sau Serviciul de Administrare a Domeniului Public Galaţi. Decizia Curţii de Apel Galaţi este definitivă.

Articole înrudite