27 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un artist care știe să lovească: Teodor Vișan (FOTO)
Un artist care știe să lovească: Teodor Vișan (FOTO)

Efervescența culturală gălățeana nu poate fi oprită de căldură sau vacanțe. În luna august, Galeria UAPR Nicolae Mantu, deschide expoziția personală a mult îndrăgitului pictor Teodor Vișan. Vernisajul a adunat o mulțime de vizitatori, fiind prezentată de Gheorghe Andreescu, secondat de Eduard Costandache și Mihaela Brumar.

Pe simezele galeriei, sub genericul Itinerarii, au fost prezentate compoziții într-o alegere eclectică, scene de gen, peisaje urbane, portrete și naturi statice. Teodor Vișan este un artist complex care reușeste să treacă printr-o serie de subiecte diverse, unde surprind fantezia bine temperată, reunind voluptatea culorii, eleganța desenului, totul fiind într-o notă strict figurativă. Tușa maestrului amintește de vibrațiile impresioniste, câteodată imprimate de o dinamică superioară nostagiilor barbizoniene.

Privind picturile, am putea să ne amintim de acel citat din Théodore Rousseau, care spunea: Arta reușește să atingă patosul, sentiment pe care ne străduim să îl găsim prin sinceritatea portretului, prin prisma adevărului dur...visăm viața și nu copiem ceea ce vedem cu precizie matematică, ci simțim și explicăm lumea reală, fiind condamnați să nu o putem ocoli”.

Puterea și sinceritatea o găsim în însăși viața lui Teodor Vișan care a îmbinat exuberanța artei cu un sport ce pare de nealăturat pensulei, boxul. Artistul, în paralel cu pasiunea picturii, a ajuns până la nivel de campion în pugilism, declarând că nu vede o prapastie între cele două activități atât de diferite. În tinerețe, pe când practicam intens boxul, mi se spunea Balerinul”. Motivul, ne spune el, pentru că se mișca repede și nu lua bătaie.

Probabil că antrenamentele epuizante l-au întărit pe maestru care și în atelierul de pictură depune multă muncă neobosită, fiind un creator foarte prolific. El declara: Un artist adevărat trebuie să muncească, să aiba o activitate continuă și să se gândească: azi cum să fac să intru în compatibilitate cu publicul, să nu îl dezamăgesc?”.

Și într-adevăr, pictura lui Teodor Vișan place publicului, mai ales că artistul rămane consecvent unei abordări mai clasice: Eu nu sunt un avangardist. Dar munca mea, lucrările mele, tot omul le ințelege. Și simte că-i plac! Probabil că e multă scălâmbăială în artă. Eu cred că arta trebuie să aibă impact direct și adresabilitate mare. Sunt destui cei care promoveaza anti-arta, dar i-aș întreba: care e scopul lor? Lipsa de talent și impostura sunt la loc de frunte în momentul de față, mărturisește el.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos!


Articole înrudite