25 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO: 51 de pictori, graficieni şi sculptori reuniţi la "Salonul de vară al artiştilor plastici din Galaţi"
FOTO: 51 de pictori, graficieni şi sculptori reuniţi la "Salonul de vară al artiştilor plastici din Galaţi"

Luni, 17 iunie 2024, Galeria “Nicolae Mantu” a filialei UAP Galaţi, s-a animat pentru deschiderea unei expoziţii care face dovada bogăţiei şi eclectismului ofertei vizuale către iubitorii de frumos. Acest salon caracterizat de către preşedintele filialei UAP, drept solar şi o dovadă a hărniciei artiştilor care nu îşi iau niciodată vacanţă, dar este şi o dovadă a faptului că iubitorii de artă nu se sperie de zilele toride ale acestui iunie extrem de cald.
Deschiderea oficială a salonului a fost făcută de profesorul Gheorghe Andreescu, alături de colegii săi de la conducerea filialei UAP, Eduard Costandache, Mihaela Brumar şi Tudor Şerban. În portofoliul expoziţiei au intrat 51 de artişti atât consacraţi, dar şi dintre cei care acum se luptă pentru un fotoliu în Olimp. Lucrările de pictură, desen, grafică, tehnici mixte, instalaţii, artă decorativă sunt semnate de cunoscuţii Teodor Vişan, Ioan Murariu-Neamţ, Nicolae Cărbunaru, Jana Andreescu, Gheorghe Andreescu, Gheorghe Miron, Constantin-Adrian Corcăcel. Alături de ei au venit doi artişti gălăţeni din diasporă, Neluş Oană din Australia şi Doina Maravela Moss, stabilită în Marea Britanie. Cochetând încă cu mediile academice (masteranzi sau studenţi) au fost Xenia Botea, Andreea Gabriela Tudor, Gabriel Moldoveanu, Cornelia Luminiţa Nicolau, Lucia Crenguţa Telibaşa şi Codrin Vasiloancă-Smirnoff. Din generaţiile “intermediare” putem să îi menţionăm pe Cosmin Saulea, Diana Melnic, Valentin Huiban, Ana Maria Cocoş, Gabriela Badea şi Simona Pascale.
Salonul de vară a inclus cu generozitate şi artişti care sunt la începutul expunerii publice ca Nicolae Goagă sau Dragomir Mihaela.
Un moment emoţionant al vernisajului a fost legat de urările şi felicitările adresate doamnei Marinela Simiraş şi ea expozantă a salonului, care în această zi a avut aniversarea zilei de naştere. Îi uram şi noi  “La mulţi ani şi multă inspiraţie!”.
Domnul Corneliu Stoica, critic de artă a scris despre acest eveniment: “Sunt lucrări cu o tematică variată, realizate în tehnici, materiale şi stiluri diferite, care vorbesc în limbajul lor despre potenţialul creativ superior al artiştilor de la Dunărea de Jos, despre efortul lor de a fi în consonanţă cu tendinţele din mişcarea plastică naţională şi internaţională. Parcurgând expoziţia, remarcăm preponderenţa imaginilor în care figura umană apare fie singulară, fie în grup, fie însufleţind peisajul sau interiorul în care este surprinsă... Important act cultural, ediţia din acest an a Salonului de vară este o manifestare reprezentativă pentru Filiala locală a UAPR, iar prezenţa în număr mare a multor nume noi alături de ale membrilor definitivi şi stagiari existenţi ai acestei organizaţii profesionale din domeniul artei vizuale, face să crească cota ei valorică şi interesul publicului pentru creaţia plastică de la Dunărea de Jos”. FOTO, mai jos!


Articole înrudite