AFIR: Se pot depune proiectele de participare la schemele de calitate europeană Recomandat

Miercuri, 08 August 2018 18:20
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fondurile totale disponibile pentru sesiunea din acest an se ridică la 6,108 milioane de euro

Proiectele de participare pentru prima dată la schemele de calitate europene se depun începând de joi, 02 august 2018, iar fondurile totale disponibile pentru sesiunea din acest an se ridică la 6,108 milioane de euro, se arată într-un comunicat al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), citat de Agerpres.
Sesiunea de depunere a proiectelor se va încheia în data de 31 decembrie 2018, la ora 16:00.
Finanţarea proiectelor se asigură prin Submăsura 3.1 "Sprijin pentru participarea pentru prima dată la scheme de calitate" a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 şi se acordă fermierilor şi grupurilor de fermieri legal constituite care participă pentru prima dată la o schemă de calitate a Uniunii Europene - Denumire de Origine Protejată (DOP), Indicaţie Geografică Protejată (IGP), Specialitate Tradiţională Garantată (STG), Menţiunea de calitate facultativă 'produs montan' şi Produse ecologice. De asemenea, sunt finanţate şi proiectele prin care se asigură participarea pentru prima dată la schemele de calitate pentru băuturi alcoolice - Denumire de origine controlată (DOC), pentru vinuri de calitate, Indicaţie Geografică (IG), pentru vinuri de calitate şi Băuturi spirtoase cu Indicaţie Geografică.
"Această linie de finanţare este foarte aşteptată de către asociaţiile şi organizaţiile fermierilor, pentru că oferă un sprijin consistent care va contribui la introducerea pe piaţă a unor produse agricole şi alimentare care depăşesc semnificativ standardele comerciale ale produselor de larg consum. De asemenea, prin finanţarea acordată pentru aderarea la o schemă de calitate eligibilă se va asigura şi o mai mare recunoaştere a calităţii produselor locale", a precizat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.
Întocmirea cererilor de finanţare se realizează conform Ghidului solicitantului şi a anexelor aferente acestuia, disponibile gratuit pe pagina de internet a AFIR - www.afir.info, la secţiunea 'Investiţii PNDR', iar depunerea documentaţiei se realizează on-line, pe pagina oficială de internet a Agenţiei.
Depunerea cererilor de finanţare se poate opri înainte de termenul limită (31 decembrie 2018, ora 16:00), dacă valoarea publică totală a proiectelor depuse (care au un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate) atinge plafonul de 200% din alocarea sesiunii. În primele 5 zile calendaristice ale etapelor de depunere nu se aplică această prevedere şi sesiunea rămâne deschisă chiar dacă suma alocată a fost epuizată.
Sprijinul public se acordă sub forma unui stimulent anual, pe o perioadă de maxim 5 ani consecutivi de la aderarea pentru prima dată la o schemă de calitate, şi este în valoare de maxim 3.000 de euro pentru exploataţie.
Pentru această submăsură pragul minim este de 10 puncte şi reprezintă pragul sub care niciun proiect nu poate beneficia de finanţare nerambursabilă.
Cheltuielile eligibile sunt reprezentate de costurile fixe suportate de fermieri/grupurile de fermieri ca urmare a participării acestora într-o schemă de calitate şi cuprind: costurile aferente aderării la o schemă de calitate eligibilă, conform verificării documentaţiei de autoritatea competentă şi organismul de certificare respectiv, tarifele percepute de organismele de certificare în cadrul procesului de certificare pentru iniţierea certificării, controlul solicitantului, cheltuielile aferente testării în urma căreia se certifică conformitatea cu specificaţiile de calitate, evaluarea dosarului solicitantului; contribuţia anuală de participare la schema de calitate către Organismul de control/certificare; cheltuielile aferente controalelor necesare pentru verificarea respectării specificaţiilor schemei pentru verificarea specificaţiilor de îndeplinire a conformităţii anuale.
Pintre cheltuielile neeligibile se numără cheltuielile suplimentare de testare a rezultatelor ca urmare a încercărilor nereuşite sau a retestării în urma constatării neregulilor de către organismul de control, costurile şi analizele efectuate pentru activităţile de autocontrol, costurile inspecţiilor şi/sau analizelor efectuate în urma constatării neregulilor de către organismul de control etc.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu