Amânarea ratelor la bănci se mai poate prelungi cu încă 9 luni Recomandat

Miercuri, 30 Decembrie 2020 21:59
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Actul normativ aprobat în şedinţa de guvern din 30 decembrie 2020 continuă măsura instituită în primăvară prin crearea posibilităţii suspendării plăţii ratelor de capital, dobânzilor şi comisioanelor pentru o perioadă de încă maximum 9 luni. 

Perioada maximă pentru suspendare este de 9 luni, atât pentru creditele pentru care s-a obţinut deja suspendarea obligatiilor de plată, cât şi pentru cele pentru care nu s-a aplicat această facilitate. Perioada maximă de 9 luni include şi perioada pentru care au fost suspendate creditele în baza OUG 37/2020, a unui moratoriu non-legislativ sau în ambele cazuri. Măsura are scopul de a susţine conformarea la plată, pentru contribuabilii aflaţi în dificultate generată de lipsa de lichidităţi financiare, ca urmare a crizei provocate de pandemia COVID-19.

Solicitările pentru suspendarea plăţii obligaţiilor pot fi transmise instituţiilor bancare şi non-bancare până  la data de 15 martie 2021, cererea este analizată şi se va emite o decizie până cel târziu la 31 martie 2021.

Pot beneficia de aceste facilităţi debitorii care au încheiat un contract pentru obţinerea unui credit care nu a ajuns la maturitate şi pentru care creditorul nu a declarat scadenţa anticipată, la data  de 31 decembrie 2020, inclusiv şi nu înregistrează restanţe la data solicitării.

De asemenea, debitorii trebuie să declare pe propria răspundere scăderea veniturilor/a încasărilor cu minim 25% din ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată prin raportare la perioada similară anilor 2019/2020, după caz.

Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice pentru care cererea de suspendare a obligaţiilor de plată a fost formulată până pe 15 iunie 2020 potrivit legii, cu termen de încheiere a perioadei de amânare anterior intrării în vigoare a noului act normativ, suspendarea obligaţiilor de plată complementar până la maximum 9 luni, se aplică prin cumularea creanţei/restului de creanţă aferent/e dobânzilor calculate în prima perioadă suspendată potrivit OUG nr. 37/2020 cu creanţa aferentă dobânzilor calculate pentru a doua perioadă suspendată La creanţa astfel rezultată dobânda este 0% şi plata de către debitor a acestei creanţe se va face eşalonat în 60 de rate lunare egale începând cu luna imediat următoare încheierii celei de-a doua perioade de amânare.

 

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu