BEI acordă un împrumut de 450 milioane euro României pentru PNDR Recomandat

Marți, 18 Septembrie 2018 00:00
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Banca Europeană de Investiţii (BEI) acordă României un împrumut de 450 de milioane de euro care este este destinat să finanţeze contribuţia naţională a acesteia la punerea în aplicare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) al României, a anunţat instituţia luni, 17 septembrie 2018, informează Mediafax.
Acest împrumut va fi folosit alături de ajutoarele nerambursabile de la Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru perioada 2014-2020. Împrumutul a fost aprobat cu ocazia reuniunii Consiliului de administraţie al BEI, care are loc la Bucureşti, în perioada 17-18 septembrie.
Împrumutul poate acoperi modernizarea a 3.000 de ferme şi va cofinanţa 400 de proiecte axate pe prelucrarea şi comercializarea produselor agricole, precum şi 750 de programe care vizează îmbunătăţirea serviciilor pentru populaţia rurală.
„Împrumutul nostru se adaugă granturilor UE şi vizează cu precădere creşterea competitivităţii în sectorul agricol şi cel forestier, mai buna gestionare a resurselor naturale şi încurajarea practicilor agricole ecologice”, a spus Werner Hoyer, preşedintele BEI.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va fi promotorul proiectului, în timp ce o serie de entităţi publice şi private vor fi beneficiarii finali ai împrumutului acordat de BEI Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
Aceasta este a doua operaţiune a BEI care sprijină dezvoltarea rurală în România. Operaţiunea anterioară, în valoare de 300 de milioane de euro, care a sprijinit Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, a fost finalizată, iar de plăţile din cadrul acesteia au primit finanţare circa 900 de proiecte de infrastructură rurală, precum şi 4.000 de fermieri şi IMM-uri din domeniul industriei agroalimentare şi din sectorul forestier.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu