29 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Care sunt ţările din Europa unde profesorii sunt plătiţi cu peste 50.000 euro/an
Care sunt ţările din Europa unde profesorii sunt plătiţi cu peste 50.000 euro/an

Potrivit unui raport publicat de Comisia Europeană, trei state din Europa par a fi „paradisuri” salariale pentru profesori. Raportul evidenţiază, în baza datelor referitoare la salariile de bază anuale pentru cadrele didactice cu normă întreagă, că Bulgaria, Letonia, Ungaria, Polonia şi România sunt ţările care îşi plătesc cel mai puţin profesorii. De altfel, salariile anuale în ţările de mai sus se ridică la mai puţin de 10.000 de euro, relatează Liberal.gr citat de Rador.
Pe de altă parte, profesorii primesc cele mai mari salarii în Danemarca, Germania, Luxemburg, Elveţia şi Liechtenstein, cu un salariu de bază anual depăşind 50.000 de euro.
În Grecia, salariul de bază pentru un profesor debutant este de 15.435 de euro pe an. După 10 ani de muncă, salariul creşte cu 21,6%, iar după 15 ani creşte cu 32,4%. Un profesor care a ajuns în fruntea grilei de salarizare primeşte un salariu majorat cu 97,3% faţă de cel al unui cadru didactic debutant.
În fruntea listei cu ţările în care salariul creşte gradual în funcţie de vechimea în muncă se află Cipru, unde faţă de salariul de început creşterea este 85% în primii 15 ani şi până la 143% la sfârşitul carierei unui cadru didactic.


Articole înrudite