14 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Consiliul Concurenţei a amendat cu 123 milioane de lei patru companii din retailul electro-IT
Consiliul Concurenţei a amendat cu 123 milioane de lei patru companii din retailul electro-IT

Patru companii specializate în comerţul produselor electronice au fost amendate de Consiliul Concurenţei cu suma de 123 de milioane de lei "pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială pe piaţa comercializării televizoarelor şi telefoanelor mobile, în perioada 2019-2021".
Potrivit unui comunicat de presă al autorităţii de concurenţă, transmis joi Agerpres, companiile sancţionate sunt: SEROM, Dante International S.A, Altex România SRL şi Flanco Retail S.A.
Cea mai mare amendă a primit-o societatea SEROM (75.441.655 lei), urmată de Altex România (21.376.113 lei), Dante Internaţional (20.311.427 lei) şi Flanco Retail (6.223.580 lei).
"Înţelegerea anticoncurenţială a constat în fixarea preţurilor de revânzare a unor produse de către SEROM şi fiecare din partenerii săi comerciali, respectiv Altex, Dante şi Flanco, ceea ce a condus la limitarea capacităţii celor trei comercianţi cu amănuntul de a-şi stabili independent preţurile de revânzare. Astfel, a fost restricţionată concurenţa la nivelul comerţului cu amănuntul, având efect asupra consumatorilor, care au plătit preţuri mai mari pentru anumite tipuri de televizoare şi telefoane mobile. Televizoarele şi telefoanele mobile reprezintă unele dintre cele mai importante produse electronice şi de comunicaţii. Indiciile care au stat la baza declanşării investigaţiei au inclus şi informaţii primite pe Platforma Avertizorilor de Concurenţă, un instrument prin intermediul căruia se pot aduce în atenţia autorităţii încălcările Legii concurenţei, în mod anonim", se arată în comunicatul Consiliului Concurenţei.
Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, în special cele care stabilesc preţuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare.
Deciziile Consiliului sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. În acest context, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va pune în aplicare decizia de sancţionare dispusă de autoritatea de concurenţă şi va executa amenzile.


Articole înrudite