29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum se va calcula impozitul pe drepturi de autor în 2016
Cum se va calcula impozitul pe drepturi de autor în 2016

Noul Cod fiscal, adoptat prin Legea nr. 227/2015 a fost recent publicat în Monitorul Oficial şi ne aduce modificări, unele de substanţă, cu privire la impozitarea veniturilor din cedarea drepturilor de proprietate intelectuală - drepturi de autor şi drepturi conexe realizate de persoanele fizice începând cu anul 2016.

"Dacă ar fi să sintetizăm impozitarea acestei categorii de venituri, observăm păstrarea unei proceduri similare de impozitare cu cea existentă în anul curent, aplicându-se o cotă de impozit pe venit de 16%, şi introducerea obligaţiei plăţii asigurărilor sociale pentru pensii în procent de 10,5%, concomitent cu obligaţia plăţii contribuţiei individuale la asigurările de sănătate în procent de 5,5%. Trebuie să precizăm că baza de calcul a impozitului pe venit este venitul brut realizat, diminuat cu o cotă de cheltuieli forfetare de 40% din venitul brut (faţă de 20% în prezent - n.r.), iar asigurările sociale sunt plafonate superior. Obligaţia contribuţiei la sănătate se aplică cu derogare pentru unele categorii de persoane", scrie, pentru ECONOMICA.NET, fiscalistul Adrian Benta.

Potrivit noului Cod fiscal, drepturile de autor implică în continuare o plată anticipată, prin reţinere la sursă, a impozitului în procent de 10%, deci la final de an se va face o regularizare, până la întrunirea impozitului pe venit de 16%. Persoana fizică are obligaţia să depună declaraţie anuală de venit, ocazie cu care se regularizează şi diferenţa de impozit.

 

Reţinerea şi plata asigurărilor sociale pensii în procent de 10,5%.

 

Persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se reţine la sursă, datorează contribuţia de asigurări sociale individuale în cursul anului, sub forma plăţilor anticipate, plătitorii de venituri având obligaţia calculării, reţinerii şi plăţii sumelor respective, conform noului Cod fiscal.

Obligaţia reprezentând contribuţia individuală de asigurări sociale se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuţie, se reţine şi se plăteşte de către plătitorul de venit.

Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă de 40% şi nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia. Încadrarea în plafonul lunar reprezentând echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut se face de către plătitorul de venituri.

 

Plata contribuţiei de sănatate

 

Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă, de asemenea, diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă.

Foarte important : Pentru anul 2016 se introduce o dispoziţie derogatorie de la plata contribuţiei de sănătate pentru persoanele fizice ce realizează şi alte venituri supuse contribuţiei la sănătate. Nu se datorează, în anul 2016, contribuţie la asigurările de sănătate pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, dacă în aceeaşi perioadă fiscală persoana fizică este salariat.

Adrian Benta face precizarea că, pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2017, bazele lunare de calcul prevăzute nu pot fi mai mari decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia. El a făcut pentru ECONOMICA.NET şi o simulare de impozitare a drepturilor de autor.

 

Studiu de caz

 

Domnul Popescu Ionescu este cetăţean român cu rezidenţă fiscală în ţară. Acesta este de profesie jurnalist şi încasează în luna ianuarie 2015 venituri din drepturi de proprietate intelectuală. Potrivit contractului semnat, părţile au agreat stopajul la sursă a impozitului în procent de 16%, impozit final, iar venitul brut al acestei luni este de 10.000 lei. Cat este venitul net, ce impozite se reţin şi plătesc, cunoscând ca aceste venituri sunt singurele realizate de persoana fizică?

 

Venit brut 10.000 lei

Cheltuieli forfetare 40% = 4.000 lei

Baza de calcul asigurări sociale 10.000 lei - 4.000 lei = 6.000 lei

- reţinere contribuţie pensii = 6.000 x 10,5% = 630 lei

- reţinere contribuţie sănătate = 330 lei

Bază de calcul impozit pe venit= 6.000 - 630 - 330 = 5.040 lei

Impozit pe venit 5.040 x 16% = 807 lei

Total impozite şi contribuţii = 1.767 lei

Venit net = 8.233 lei

 

Notă: dacă s-ar fi aplicat procedura cu impozit anticipat 10%, acest procent se aplică la venitul brut, conform art. 72 din Codul fiscal. Deducerile se realizează prin depunerea declaraţiei anuale de venit.


Articole înrudite