07 IUNIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fabrica de bere Martens din Galaţi se închide
Fabrica de bere Martens din Galaţi se închide

Martens din Galaţi, producătorul brandurilor MaDonna şi Postăvaru, precum şi unul dintre cei mai importanţi furnizori de marcă privată pentru marile reţele de magazine, va sista din luna aceasta producţia, după 44 de ani de funcţionare. Compania, listată pe bursă din 1997, se va ocupa în continuare de distribuţie şi ar putea urma o delistare, notează economica.net.
Astfel, începând din această lună, producătorul Martens din Galaţi va sista activitatea din fabrică, urmând să se ocupe exclusiv de activităţi de distribuţie, potrivit unui anunţ al companiei la BVB. Producătorul va desfiinţa astfel şi locurile de muncă din departamentul de producţie.
„Compania va sista activitatea de fabricare a berii, Martens SA urmând a se axa pe dezvoltarea activităţilor de vânzare a produselor din bere”, anunţă compania.
Nu în ultimul rând, potrivit unui anunţ al companiei de miercuri, 1 martie, acţionarul majoritar, Bockhold NV Belgia, face o ofertă publică de cumpărare a 301.526 de acţiuni Martens, reprezentând 2,28% din capitalul social al companiei. Având în vedere că Bockhold NV Belgia are deja 97,71% dintre acţiuni, nu este exclusă o delistare a companiei de la BVB.
Perioada de derulare a ofertei este de 13-24 martie, iar preţul de cumpărare de 1,63 de lei pe o acţiune.
Martens a fost listată pe piaţa Rasdaq din mai 1997.
Potrivit ultimei raportări financiare, în primul semestru al anului trecut, compania a înregistrat afaceri de 8,2 milioane de lei, faţă de 10,8 milioane de lei în perioada similară a lui 2021 (minus 24,6%), şi pierderi de 2,3 milioane de lei, în scădere faţă de 2021, când minusul net a fost de 3,7 milioane de lei.
Compania a avut venituri din exploatare de 8,6 milioane de lei, cu 24,2% mai mici faţă de anul trecut, şi cheltuieli cu 2,1 milioane de lei mai mari decât veniturile.
Practic, activitatea de expoatare s-a încheiat în S1 2022 cu pierderi de 2,1 milioane de lei, cu 5% mai mici faţă de pierderile din S1 2021. Vânzările de bere producţie proprie au adus Martens aproximativ 6,9 milioane de lei, cu 38,7% mai puţin decât în urmă cu un an, scăderea fiind pusă de reprezentanţii companiei pe seama concurenţei în domeniu.
Fabrica de bere din Galaţi a fost fondată în anul 1978. Printre brandurile pe care le produce şi le comercializează inclusiv în marile lanţuri de retail, se numără: MaDonna, Postăvaru, Driver. În plus, Martens este unul dintre cei mai mari furnizori de marcă privată pentru retaileri, peste 50% din producţia fabricii reprezentând branduri pentru reţelele internaţioanle de magazine. Compania făcea şi export.

Articole înrudite