28 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Monedă din aur cu Marin Preda lansată de BNR (FOTO)
Monedă din aur cu Marin Preda lansată de BNR (FOTO)

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 28 decembrie 2022, Banca Naţională a României (BNR) va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema 100 de ani de la naşterea lui Marin Preda şi o monedă din argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.
Caracteristicile monedei din aur cu tema 100 de ani de la naşterea lui Marin Preda sunt următoarele: Metal - Aur; Valoare nominală - 100 lei; Titlu - 900‰; Formă - rotundă; Diametru - 21 mm; Greutate - 6,452 g; Cant - zimţat; Calitate - proof.
Aversul monedei din aur prezintă o compoziţie inspirată de romanul „Moromeţii” de Marin Preda, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „100 LEI”, anul de emisiune „2022” şi stema României.
Reversul monedei din aur redă portretul şi semnătura lui Marin Preda şi inscripţia în arc de cerc „100 DE ANI DE LA NASTEREA LUI MARIN PREDA”.
Caracteristicile monedei din argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială sunt următoarele: Metal - Argint; Valoare nominală - 10 lei; Titlu - 999‰; Formă - rotundă; Diametru - 37 mm; Greutate - 31,103 g; Cant - zimţat; Calitate - proof.
Aversul monedei din argint prezintă Palatul Vechi al Băncii Naţionale a României, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „10 LEI” şi anul de emisiune „2022”.
Reversul monedei din argint redă siglele Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale şi inscripţiile „ADERAREA ROMANIEI LA FONDUL MONETAR INTERNATIONAL SI BANCA MONDIALA” şi „50 ANI”.
Monedele din aur şi monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent.
Monedele din aur cu tema 100 de ani de la naşterea lui Marin Preda vor fi însoţite de broşuri de prezentare şi de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză.
Monedele din argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială vor fi însoţite de certificate de autenticitate ale emisiunii, redactate în limbile română, engleză şi franceză.
Pe certificatele de autenticitate ale monedelor din aur şi din argint se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese, iar pentru moneda din argint este de 5.000 piese.
Preţurile de vânzare sunt:
- 2.900,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate;
- 480,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv certificatul de autenticitate.
Monedele din aur cu tema 100 de ani de la naşterea lui Marin Preda şi monedele din argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din aur şi a monedelor din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Informaţii cu privire la achiziţia monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naţionale a României, secţiunea Numismatica: http://www.bnr.ro/Numismatica-726.aspx, potrivit BNR.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos!


Articole înrudite