Piaţa muncii se apropie de cotele de dinainte de criză

 
Joi, 10 Septembrie 2015 00:00
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

19% dintre angajatorii români vor să facă angajări în următoarele trei luni, 11% dintre ei spun că vor concedia, în vreme ce majoritatea nu prevăd schimbări în privinţa numărului de salariaţi, arată cea mai recentă ediţie a studiului Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă, făcut public azi, 8 septembrie. Trimestrul al patrulea din 2015 este primul din ultimii şapte ani în care perspectivele s-au îmbunătăţit suficient pentru a se apropia de cotele de dinainte de criză, a spus Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

"Creşterea încrederii angajatorilor români este îmbucurătoare, mai ales având în vedere evoluţiile economice recente din regiune. Tendinţele de îmbunătăţire a Previziunii Nete de Angajare din ultimii doi ani, care au culminat în cea mai robustă Previziune din 2008 până în prezent, sugerează că relativa accelerare a angajărilor este sustenabilă, iar crearea de noi locuri de muncă ar putea continua într-un ritm mai apropiat de nevoile candidaţilor", spune Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

Pentru al unsprezecelea trimestru consecutiv, angajatorii din industrie prelucrătoare sunt cei mai optimişti, raportând o previziune netă de angajare de 25%, cu 5 puncte procentuale mai puternică decât cea din trimestrul III şi cu 13 puncte procentuale mai robustă decât cea din trimestrul IV al anului 2014.

Cea mai semnificativă îmbunătăţire de la trimestru la trimestru este raportată însă în sectorul comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, unde previziunea netă de angajare de 20% este cu 12 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul III, în timp ce dintr-o perspectivă anuală, cea mai mare îmbunătăţire este raportată în sectorul construcţii, previziunea netă de angajare de +18% din trimestrul IV din 2015 fiind cu 21 puncte procentuale mai puternică decât în perioada similară a anului trecut. 

Perspectivele din sectorul energie electrică, apă, gaz continuă însă să fie negative de cinci trimestre consecutiv.

Angajatorii din regiunile Centru şi Nord-Vest spun că vor face cele mai multe angajări în următoarele trei luni; în aceste regiuni previziunea netă de angajare este de 14%.

Perspectivele sunt mai luminoase decât în trimestrul III în şase din cele opt regiuni, dat fiind că angajatorii din Nord-Vest raportează o îmbunătăţire de 6 puncte procentuale faţă de trimestrul anterior, iar cei din regiunile Sud şi Bucureşti şi Ilfov îmbunătăţiri de 3, respectiv 4 puncte procentuale.

Previziunea slăbeşte însă faţă de trimestrul anterior în regiunea Vest, înregistrând un declin de 10 puncte procentuale.

În regiunea Sud-Vest, 1 din 5 angajatori se aşteaptă la reduceri ale personalului în ultimul trimestru din 2015.

Previziunea netă de angajare de 2% rămâne însă pozitivă şi relativ stabilă faţă de trimestrul III şi se îmbunătăţeşte cu 8 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Planurile de angajare sunt pozitive indiferent de dimensiunea organizaţiei angajatoare, dar angajatorii din organizaţii mari, cu peste 250 de angajaţi, rămân cei mai optimişti, iar cei din micro-organizaţii, cu până la 10 angajaţi, manifestă cea mai multă prudenţă.

"Revenirea din recesiune a fost prelungită şi neuniformă, astfel încât trimestrul IV/2015 este primul din ultimii şapte ani în care perspectivele s-au îmbunătăţit suficient pentru a se apropia de cotele de dinainte de criză. Este un debut încurajator, pe care sperăm că un mediu economic şi fiscal propice şi stabil îl poate transforma dintr-un impuls pe trei luni într-o tendinţă pe termen mai lung", a adăugat Valentin Petrof.

Previziunea netă de angajare se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor.

Pentru ţările care au acumulat date cel puţin 17 trimestre consecutiv, printre care şi România, cifrele citate au fost supuse ajustării sezoniere, cu excepţia cazului în care se specifică altfel.

Studiul Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă este cel mai longeviv şi cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluşi peste 59.000 de angajatori din 42 de ţări şi teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-şi creşte sau de a-şi diminua numărul total de angajaţi pe parcursul trimestrului următor.

Studiul este un barometru al tendinţelor şi activităţilor de pe piaţa forţei de muncă, fiind utilizat de Banca Naţională a Angliei în redactarea rapoartelor sale privitor la inflaţie şi ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice şi sociale în Uniunea Europeană Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeană. Datele studiului independent al ManpowerGroup sunt utilizate în egală măsură de analişti financiari şi economici din întreaga lume în evaluarea situaţiei pieţelor de forţă de muncă.

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 15 – 28 iulie 2015 pe un eşantion reprezentativ de 626 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%. 

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu