Preţurile alimentelor au scăzut pe plan mondial Recomandat

Duminică, 09 Decembrie 2018 00:00
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preţurile mondiale ale alimentelor au scăzut în noiembrie până la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, conduse de declinul uleiurilor vegetale, lactatelor şi cerealelor, a anunţat Agenţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie (FAO), informează Mediafax. Indicele preţurilor la alimente FAO, care măsoară modificările lunare pentru un coş de cereale, oleaginoase, produse lactate, carne şi zahăr, a a scăzut la 160,8 puncte luna trecută, în scădere faţă de 162,9 puncte în octombrie şi cel mai redus nivel din mai 2016. În noiembrie, doar indicele preţurilor la zahăr a crescut, cu 4,4% faţă de luna octombrie, a precizat FAO.
Indicele preţurilor la cereale a înregistrat în SUA o medie de aproape 164 de puncte în luna noiembrie, în scădere cu 1,1% faţă de luna octombrie. Preţurile uleiului vegetal au scăzut pentru a 10-a lună consecutiv, cu 7,6% în noiembrie, la minimul a 12 ani. Preţurile la cereale s-au redus antrenate de evoluţiile de pe piaţa orezului şi a porumbului şi a concurenţei în creştere la export. Preţul uleiului de palmier s-a diminuat considerabil, alimentat atât de stocurile mari din ţările exportatoare importante. Soia şi floarea-soarelui au resimţit recolta abundentă din SUA, UE şi mai multe pieţe emergente şi perspectivele pozitive de producţie în regiunea Mării Negre. Preţurile produselor lactate au scăzut cu 3,3% faţă de luna octombrie, al şaselea declin lunar.
FAO a anunţat că producţia globală de cereale în 2018/19 a fost de 2,595 miliarde de tone, în scădere uşoară faţă de prognoza anterioară şi cu 2.4% sub producţia record de anul trecut. Prognoza FAO pentru producţia mondială de grâu în 2018/19 a fost de 725,1 milioane de tone, cu 2,8 milioane de tone mai mică decât prognoza anterioară, reflectând estimările reduse pentru recoltele din acest an în Turcia şi în Federaţia Rusă, a declarat FAO. Prognoza FAO pentru stocurile mondiale de cereale la finele sezonului agricol, în 2019, este de 762 milioane de tone, neschimbată din noiembrie.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu