03 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Românii vor plăti o garanţie de 50 de bani la cumpărarea băuturilor
Românii vor plăti o garanţie de 50 de bani la cumpărarea băuturilor

Consumatorii vor putea returna ambalejele din PET, sticlă şi metal, începând din 30 noiembrie 2023, când în România va începe să funcţioneze sistemul de Garanţie - Returnare, conform ultimelor modificări şi completari aduse la HG Nr. 1074/2021. La cumpărarea unei băuturi din următoarele categorii: apă, băuturi răcoritoare, bere, vin, băuturi spirtoase de la un comerciant, consumatorii vor plăti o garanţie de 0,50 RON care va fi recuperată odată cu returnarea ambalajului.

Administrarea implementării sistemului de garanţie-returnare se face de către RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A care a fost desemnat în acest sens la 24 august 2022. Compania a început să facă primii paşi pentru implementarea operaţională a sistemului în România, fiind în etapa de definitivare a proceselor administrative, de recrutare a personalului administrativ cheie, dar şi de obţinere a finanţării necesare implementării SGR la nivel naţional.

În cursul lunii octombrie urmează să fie lansat site-ul RetuRO, care va include procedura de înregistrare pentru producători şi comercianţi - pentru care legea prevede participarea obligatorie la SGR - aceştia se vor putea înregistra în sistem, conform actului normativ sus menţionat, până la sfârşitul lunii ianuarie 2023.

RetuRO va colabora cu producătorii şi comercianţii pentru a-i ajuta să îşi înţeleagă obligaţiile, oferindu-le sprijin pentru a se pregăti în vederea lansării SGR. În perioada următoare, compania va veni cu mai multe informaţii către producători şi comercianţi, cu paşii pe care trebuie să îi urmeze pentru înregistrarea în sistem.

„În perioada următoare trebuie construită o întreagă infrastructură în spatele sistemului care să permită colectarea ambalajelor returnate de consumator la comercianţi, numărarea acestora, compactarea, trimiterea către reciclare, activităţi care se vor desfăşura în centrele de sortare şi de numărare pe care urmează să le construim în cadrul RetuRO”, a declarat Julia Leferman, Director General al Asociaţiei Berarii României pentru Mediu, asociaţie acţionar al companiei RetuRO.

În perioada de tranziţie vor exista ambalaje cu şi fără etichetă SGR pe rafturile magazinelor. Începând cu data intrării în funcţiune a SGR nu se vor mai putea introduce pe piaţă produse neinscripţionate SGR, cu excepţia produselor care se află în stocul producătorilor şi ale comercianţilor, acestea putând fi comercializate până la data de 31 decembrie 2024.

Organizarea centrelor de colectare a ambalajelor de la consumatori rămâne în sarcina comercianţilor şi se estimează un număr de aproximativ 100.000 de astfel de centre, distribuite în mediul rural şi urban, indiferent de mărimea magazinului.

„Comercianţii vor organiza puncte de returnare în cadrul magazinului, pentru colectarea ambalajelor manuală sau prin aparate de tip RVM, având şi posibilitatea, îndeosebi pentru comercianţii cu suprafete de vânzare sub 200 mp, să organizeze puncte de returnare în asociere cu unităţile administrativ-teritoriale pe a caror rază teritorială îşi desfăşoară activitatea. Dorim să asigurăm consumatorilor finali o cale cât mai facilă pentru recuperarea garanţiei plătită de acestia la achizitionarea produselor care intră sub incidenţa SGR”, a declarat Maria Maxim, Preşedinte al Asociaţiei Retailerilor pentru Mediu, asociaţie acţionar al companiei RetuRO.

Pentru funcţionarea eficientă a sistemului este nevoie de construcţia a 5 centre la nivel naţional, unde se vor asigura contabilizarea, sortarea şi pregătirea pentru reciclare a ambalajelor. În paralel, se va dezvolta şi implementa infrastructura IT necesară, inclusiv dezvoltarea unui program software complex care să stocheze şi să gestioneze bazele de date.

„Presiunea timpului este mare pentru toate etapele de implementare şi pentru toate părţile implicate. Ne propunem să lansăm un sistem perfect funcţional încă din prima zi, uşor de înţeles şi accesibil tuturor. După cum am mai amintit, România are particularităţi de care trebuie să ţinem cont (suprafaţă geografică, caracteristicile demografice etc.) faţă de alte ţări care au reuşit să implementeze sistemul”, a declarat Alice Nichita, Preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate, asociaţie acţionar al companiei RetuRO.

RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. a fost creat de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate, Asociaţia Berarii României pentru Mediu şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu, şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, se arată într-un comunicat al RetuRO.

Despre sistemul de garanţie-returnare: „Sistemul de garanţie-returnare reprezintă un sistem în care românii vor plăti o garanţie de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal. Scopul acestui sistem este de a introduce ambalajele într-o economie circulară, ajutând România să atingă ţintele naţionale de colectare şi reciclare stabilite la nivel european”, potrivit comunicatului citat.

Despre asociaţiile acţionare în RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A.: „Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate, Asociaţia Berarii României pentru Mediu şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu sunt asociaţii înfiinţate special pentru a asigura implementarea, gestionarea, operarea şi finanţarea sistemului de garanţie-returnare (SGR) în România, ca acţionari în cadrul RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. Scopul lor este de a contribui, prin toate mijloacele legale, la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, în vederea prevenirii şi reducerii impactului acestora asupra mediului”, se mai precizează în comunicatul RetuRO.

Articole similare: InfoCons: Din luna ianuarie 2023, consumatorii vor putea returna ambalajele diferitelor produse


Articole înrudite