19 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Salariul mediu net a crescut cu 49 de lei, în iunie
Salariul mediu net a crescut cu 49 de lei, în iunie
Câștigul salarial mediu net a fost, în iunie, de 3.977 lei, mai mare cu 49 de lei (+1,2%), față de valoarea consemnată în luna precedentă, arată datele publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS).
În ceea ce privește câștigul salarial mediu brut, acesta a avut valoarea de 6.413 lei, în iunie anul curent, cu 55 lei (+0,9%) mai mare decât în luna mai 2022.
Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) - 9.331 lei, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte - 2.186 lei.
Comparativ cu luna iunie a anului precedent, indicele câștigului salarial real a fost 97,6% în luna iunie 2022, respectiv 100,4% comparativ cu luna mai a acestui an. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 223,7%, cu 1,1 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna mai 2022.
"În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației", menționează INS.
Potrivit sursei citate, în luna iunie a acestui an, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), precum și a realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte).
De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat aplicării prevederilor legale privind unele măsuri fiscale conform cărora unele categorii de salariații beneficiază de prevederi speciale în ceea ce privește impozitul, contribuția la asigurări sociale și contribuția la asigurări sociale de sănătate.
Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 24,2% în extracția cărbunelui superior și inferior, cu 23,2% în industria alimentară, respectiv cu 22,1% în agricultură, vânătoare și servicii anexe.
Pe de altă parte, scăderile câștigului salarial mediu net din luna iunie, față de mai 2022, au fost cauzate de acordarea în luna precedentă de premii ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). Totodată, diminuările câștigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție sau a încasărilor mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.
Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au consemnat în fabricarea produselor din tutun (-16,5%), în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-10,1%), în activități de servicii anexe extracției, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), tranzacții imobiliare, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (între 1,5% și 6%).
Datele INS relevă faptul că, în sectorul bugetar, în iunie, s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net, comparativ cu luna precedentă, în învățământ (-11,7%), în principal ca urmare a acordării în luna mai 2022 a biletelor de valoare (tichete de vacanță) și a reducerii în luna iunie 2022 a sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare.
În administrația publică a existat o reducere de 2,2% a aceluiași câștig salarial, în timp ce în sănătate și asistență socială, acesta a crescut ușor, comparativ cu luna precedentă (+0,7%). (sursa Agerpres)

Articole înrudite