15 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Se majorează indemnizaţia de şomaj
Se majorează indemnizaţia de şomaj

Persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an vor putea beneficia de o indemnizaţie de şomaj mai mare, se arată într-o propunere legislativă adoptată deja de senatori şi care a primit miercuri, 07 septembrie 2022, şi votul decisiv din Parlament, cel al deputaţilor, notează avocatnet.ro.
Potrivit propunerii legislative care merge acum la promulgarea preşedintelui ţării, cuantumul indemnizaţiei de şomaj se va majora şi va ajunge la valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru cei care au efectuat un stagiu de cotizare de cel puţin un an.
În prezent, Legea nr. 76/2002 stabileşte că valoarea indemnizaţiei de şomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum un an este de 75% din valoarea ISR. Având în vedere că valoarea ISR este de 525,5 lei, asta înseamnă că persoanele menţionate anterior pot beneficia de un ajutor de şomaj de 395 de lei.
După ce propunerea legislativă va ajunge să se aplice, cu condiţia ca valoarea ISR să rămână tot la pragul de 525,5 lei, o persoană care a cotizat cel puţin un an la bugetul de stat va putea să obţină o indemnizaţie de şomaj cu 130,5 lei mai mare.
Potrivit expunerii de motive care însoţeşte propunerea legislativă, o astfel de măsură este cu atât mai necesară acum cu cât pandemia de coronavirus a lăsat multe persoane fără loc de muncă, iar reangajarea acestora, în situaţia dată, durează foarte mult sau nu are loc.
"Am formulat prezenta propunere legislativă prin care facilităm acordarea unui ajutor bănesc însemnat categoriei de cetăţeni care se află în şomaj (...). Credem că şomerii trebuie susţinuti, în special în această perioadă de criză, pentru că, în scurtă vreme, familiile lor se vor afla la limita subzistenţei", scrie în expunerea de motive.
O altă propunere aflată pe parcursul legislativ (care, după ce a fost adoptată, a fost trimisă înapoi în Parlament) prevede majorarea valorii ISR până la 1.200 de lei, după ce aceasta a rămas neschimbată timp de mai bine de zece ani.
Reamintim că, pentru a beneficia de şomaj, persoana respectivă trebuie neapărat să se înregistreze la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa. Mai exact, cel care a rămas şomer nu are automat dreptul la indemnizaţia de şomaj.
Propunerea legislativă prezentată în acest material nu se aplică momentan. Ca să intre în vigoare, aceasta trebuie să fie semnată de preşedintele statului şi publicată în Monitorul Oficial.


Articole înrudite