29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Trei sferturi dintre angajaţii români se aşteaptă la salarii mai mici de la 1 ianuarie 2018
Trei sferturi dintre angajaţii români se aşteaptă la salarii mai mici de la 1 ianuarie 2018

Trei sferturi dintre angajaţii români nu se aşteaptă ca angajatorii să modifice salariul brut în aşa fel încât salariul net să nu fie afectat de o eventuală trecere a contribuţiilor CAS şi CASS în sarcina angajaţilor de la 1 ianuarie 2018 şi astfel estimează salarii mai mici, potrivit unui sondaj de profil.
Conform sursei citate, preconizata trecere a contribuţiilor CAS şi CASS în sarcina angajaţilor îi determină pe angajaţii români să se aştepte la o scădere a salariilor lor nete începând de anul viitor, majoritatea considerând că nu vor fi ajutaţi de companiile pentru care lucrează să recupereze diminuarea estimată la 14% a salariului net.
Întrebaţi dacă se aşteaptă ca angajatorii să modifice salariul brut în aşa fel încât salariul net să nu fie afectat, 76% dintre participanţii la sondaj au răspuns negativ, arată sondajul realizat de Undelucram.ro. În general, bărbaţii sunt mai optimişti în această privinţă (68% dintre ei nu se aşteaptă la mărirea salariului brut) decât femeile (86%). În acelaşi timp, 54% dintre respondenţi şi-au exprimat opinia că măsurile anunţate de Guvern nu vor fi implementate de la începutul anului viitor.
Potrivit sondajului, incertitudinea legată de legislaţia în domeniu se manifestă şi în speranţa respondenţilor în ceea ce priveşte evoluţia pozitivă a salariului lor în perioada următoare. Îndrumaţi să facă abstracţie de trecerea contribuţiilor în sarcina lor, 59,3% dintre aceştia au răspuns că aşteaptă o creştere minoră a salariului, de până la 5%.
În ceea ce priveşte creşterea salariilor, 14% dintre angajaţi aşteaptă o creştere a salariului cuprinsă între 16 şi 25 procente, 7,7% consideră că salariul li s-ar putea mări cu 11 până la 15 procente, în timp ce 19% se aşteaptă la o creştere salarială cuprinsă între 6 şi 10 procente.
În privinţa creşterii salariilor, femeile sunt mai optimiste: 25% dintre respondente sunt de părere că vor primi un salariu mai mare cu peste 16%, în timp ce doar 11% din bărbaţi au aşteptări la acest nivel.
Sondajul a fost efectuat în mediul online în perioada 1 — 20 octombrie 2017. La sondaj au participat 735 de respondenţi cu vârste cuprinse între 24 şi 45 de ani.
Undelucram.ro este o comunitate online a angajaţilor din România, cu peste 40.000 de membri activi pe platformă şi peste 150.000 de evaluări lăsate de utilizatori despre companiile la care lucrează, interviurile de angajare sau ofertele salariale.


Articole înrudite