17 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ungaria autorizează o creștere a tăierii de lemne pentru foc, din cauza scumpirii gazului
Ungaria autorizează o creștere a tăierii de lemne pentru foc, din cauza scumpirii gazului
Guvernul ungar a relaxat unele criterii de protecție a mediului pentru a permite tăierea mai multor arbori astfel încât să poată fi acoperită cererea în creștere de lemne pentru foc, după creșterea prețurilor la gaze naturale și energie electrică în urma războiului din Ucraina, relatează agenția EFE.
De exemplu, va fi eliminată astfel interdicția tăierii de arbori cu capacitate de regenerare din păduri aflate în proprietatea statului și care erau supuse normelor de protecție ecologică. De asemenea, Ministerul ungar al Agriculturii va putea autoriza tăierea pădurilor care nu se află în planurile de reîmpădurire.
Companiile statale de reîmpădurire vor avea sarcina de a distribui și vinde lemnele pentru foc din pădurile publice, potrivit nevoilor economice ale gospodăriilor și solicitărilor venite din partea primăriilor.
După ce guvernul ungar a declarat pe 13 iulie starea de urgență energetică, mărind prețurile la gaz și electricitate pentru gospodăriile care consumă peste medie, a crescut cererea de lemne de foc, ca sursă energetică alternativă.
Pădurile ocupă 21% din suprafața Ungariei, cu un volum de masă lemnoasă de peste 400 de milioane de metri cubi, care a crescut cu circa 50 de milioane de metri cubi în ultimul deceniu ca urmare a campaniilor de reîmpădurire.
Ungaria cumpără din Rusia 65% din petrolul și 85% din gazul natural de care are nevoie, astfel că este una dintre țările UE cele mai vulnerabile în cazul unei sistări a livrărilor acestor materii prime energetice în urma sancțiunilor europene impuse Rusiei după agresiunea acesteia împotriva Ucrainei.
Guvernul condus de Viktor Orban, care dintre toate cele din UE are cele mai bune relații cu Moscova, a anunțat că va importa din Rusia un volum suplimentar de 700 de milioane de metri cubi de gaz. (sursa Agerpres)

Articole înrudite