29 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Virgil Popescu: În această iarnă nu vor fi probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale
Virgil Popescu: În această iarnă nu vor fi probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale

România nu va avea probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale în această iarnă, indiferent de cum va fi vremea, în condiţiile în care capacitatea de depozitare a României a mai crescut, în 2023, cu 100 de milioane de metri cubi, a declarat, luni, la o conferinţă de specialitate, Virgil Popescu, preşedintele Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor.
"Nu cred că vom avea absolut nicio problemă cu aprovizionarea cu gaze naturale. Depozitele sunt pline, ceea ce trebuie ştiut, capacitatea de depozitare a României a crescut anul trecut cu 100 de milioane de metri cubi. Anul acesta a mai crescut cu 100 de milioane de metri cubi. Avem în total capacitate Depogaz plus Depomureş 3,27 miliarde metri cubi, total capacitate de stocaj. Aţi văzut că am avut un pic peste această capacitate, cred că este record absolut. Nu cred că până acum au fost 100% umplute depozitele. Sigur, eu tot timpul am spus că este bine să avem depozitele pline, dar trebuie făcut un balans între costul de depozitare, în aşa fel încât la sfârşitul ciclului de extracţie să nu avem foarte mult stoc sau să avem un stoc optim, în aşa fel încât gazul de acolo să nu fie mai scump ulterior. Dar, ţinând cont de criza energetică, este foarte bine că le avem pline", a menţionat Virgil Popescu, fost ministru al Energiei, la Forumul Gazelor Naturale 2023 by Financial Intelligence.
Totodată, el a făcut referire la contractul în valoare de un miliard de metri cubi cu Azerbaijan, încheiat anul trecut.
"Avem acel contract plasă de siguranţă de 1 miliard de metri cubi cu Azerbaijan, încheiat anul trecut, în urma vizitei preşedintelui României în Azerbaijan. Deci, pe scurt, nu vor fi probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale a României în această iarnă, indiferent de cum va fi iarna, iar capacitatea de extracţie a Depogaz a crescut, este undeva la 33 - 35 de milioane metri cubi pe zi - din toate depozitele vorbim", a mai spus Virgil Popescu, notează Agerpres.


Articole înrudite