20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 1% în primele patru luni din 2022
Volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 1% în primele patru luni din 2022

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 1%, pe serie brută, în primele patru luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă din 2021, cea mai importantă majorare pe obiecte de construcţii fiind consemnată la clădirile nerezidenţiale şi rezidenţiale, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate recent.
Pe elemente de structură, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au înregistrat o creştere de 8,3%, în timp ce lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de construcţii noi au scăzut cu 4,5%, respectiv cu 0,6%.
Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale (+11,2%) şi la clădirile rezidenţiale (+7,7%), în timp ce construcţiile inginereşti au scăzut cu 9,4%.
Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 0,4%, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+5,7%). Scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-3,8%) şi la lucrările de construcţii noi (-1,2%). Pe obiecte de construcţii, creşteri au avut loc la clădirile rezidenţiale (+11,1%) şi la clădirile nerezidenţiale (+10,9%). Pe de altă parte, construcţiile inginereşti au scăzut cu 12,3%.
Datele INS relevă că, în aprilie faţă de martie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 1,5%, scădere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-5,8%) şi la lucrările de construcţii noi (-0,3%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 0,3%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi la clădirile nerezidenţiale (-7,6%) şi la lucrările de construcţii inginereşti (-5,3%). Clădirile rezidenţiale au crescut cu 12,7%.
Totodată, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 3,4%, scădere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-13,3%). Lucrările de construcţii noi şi lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 1,1%, respectiv cu 0,8%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale (-6,0%) şi la construcţiile inginereşti (-4,5%), în timp ce la clădirile rezidenţiale au crescut cu 7,9%.
Statistica oficială relevă faptul că, în aprilie 2022 comparativ cu aprilie 2021, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 9,5%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-21,0%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-8,7%) şi la lucrările de construcţii noi (-8,4%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţii inginereşti (-14,1%), clădirile rezidenţiale (-10,1%) şi la clădirile nerezidenţiale (- 2,3%).
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 9,0%. Pe elemente de structură s-au evidenţiat scăderi astfel: lucrările de reparaţii capitale (-19,8%), lucrările de construcţii noi (-8,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-7,7%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti (-13,1%), clădirile rezidenţiale (-10,6%) şi la clădirile nerezidenţiale  (-2,1%). (sursa Agerpres)


Articole înrudite