29 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
14 ani de la numirea ca Arhiepiscop a ÎPS Casian (FOTO)
14 ani de la numirea ca Arhiepiscop a ÎPS Casian (FOTO)

Miercuri, 27 septembrie 2023, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Româneşti, s-au împlinit 14 ani de la momentul sacru al ridicării Eparhiei Dunării de Jos la rangul de Arhiepiscopie şi al Înaltpreasfinţitului Părinte Casian la slujirea de Arhiepiscop!

Cu acest prilej, "Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din administraţia eparhială.
La momentele liturgice din Catedrala arhiepiscopală au participat preoţi, elevi de la clasele primare şi liceale din cadrul Seminarului Teologic „Sf. Andrei” din Galaţi, precum şi credincioşi şi tineri din eparhie, delegaţi la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi de la Timişoara din acest an.
În timpul slujbei au fost rostite rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu pentru ocrotirea şi tot ajutorul oferit Eparhiei Dunării de Jos şi Înaltpreasfinţitului Părinte Casian în cei 14 ani de rodnică slujire ca arhiepiscop.
La momentul cuvenit din cadrul slujbei, tânărul Valentin Barbu a fost hirotonit întru diacon.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a vorbit despre viaţa şi activitatea pastoral-misionară şi cărturărească a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, evidenţiind o serie de calităţi şi virtuţi ce au împodobit lucrarea arhierească a acestui mare ierarh al Bisericii.
De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a arătat că în vremea Sfântului Antim Ivireanul şi a domnitorului Constantin Brâncoveanu cultura şi spiritualitatea românească au cunoscut o mare înflorire.
După Sfânta Liturghie, a fost oficiat un Te-Deum pentru binefacerile revăsate de Dumnezeu asupra Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, a preoţimii, cinului monahal şi dreptmăritorilor creştini din Eparhia Dunării de Jos.
La final, ierarhul Dunării de Jos a mulţumit tuturor participanţilor prezenţi la această sărbătoare eparhială, în care cu toţii ne arătăm evlavia şi dragoste pentru sfinţii bineplăcuţi lui Dumnezeu şi recunoştinţa pentru cei ce se ostenesc şi slujesc în Biserica lui Hristos", transmite Arhiepiscopia Dunării de Jos.

! Aceeaşi sursă aminteşte că, "în data de 27 septembrie 2009, în Catedrala din municipiul Galaţi a avut loc festivitatea de ridicare a Episcopiei Dunării de Jos în rang de arhiepiscopie, conform Hotărârii Sfântului Sinod.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii noastre, înconjurat de un sobor de 21 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al B.O.R., precum şi de ÎPS Mitropolit Dionisie al Corintului. Sfânta Liturghie a fost urmată de festivitatea solemnă a ridicării în rang de arhiepiscopie a Episcopiei Dunării de Jos. La eveniment au participat autorităţi centrale şi locale, invitaţi din străinătate şi foarte mulţi credincioşi.
La finalul Sfintei Liturghii a fost citit Tomosul patriarhal prin care s-a vestit hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi s-a făcut cunoscut tuturor clericilor şi credincioşilor înălţarea Episcopiei Dunării de Jos la rangul de arhiepiscopie, cu titulatura Arhiepiscopia Dunării de Jos, precum şi ridicarea Preasfinţitului Părinte Casian în demnitatea de Arhiepiscop al Dunării de Jos, care va purta titulatura Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos". FOTO, mai jos!


Articole înrudite