14 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
BCCO şi DIICOT Galaţi, percheziţii de amploare la traficanţii de migranţi (VIDEO)
BCCO şi DIICOT Galaţi, percheziţii de amploare la traficanţii de migranţi (VIDEO)

Persoane cercetate pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.
La data de 27 mai 2024, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi, au pus în aplicare 11 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Ilfov şi Dâmboviţa, într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.
Din cercetările efectuate a rezultat  că, în perioada 2022 – 2023,  11 persoane cercetate, cetăţeni români, moldoveni şi cu dublă cetăţenie (română şi moldovenească), organizaţi într-o structură infracţională pe niveluri ierarhice, ar fi acţionat pe teritoriile României şi Republicii Moldova, în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi.
Astfel, membrii grupului infracţional ar fi achiziţionat autovehicule de capacitate mare pentru a transporta persoane provenite din ţări afro-asiatice peste frontierele de stat, către ţări din vestul Europei.
Investigaţiile întreprinse au relevat că cei în cauză ar fi pretins şi primit pentru fiecare migrant  sume între 3.000 şi 5.000 de euro, în funcţie de posibilităţile financiare ale persoanei transportate şi de ţara  în care aceasta intenţiona să ajungă.
Traseele urmate de membrii grupului de criminalitate organizată pentru a ajunge cu migranţii în ţări din Vestul Europei au fost Grecia – Bulgaria – România – Ungaria -  Austria,   Grecia – Bulgaria – Serbia sau Croaţia – Ungaria – Austria.
În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate mijloace de comunicaţii, înscrisuri, precum şi alte probe.
În luna aprilie 2024, sub egida EUROJUST, a fost încheiat acordul de constituire a unei echipe comune de anchetă între autorităţile judiciare din România şi autorităţile judiciare din Republica Moldova, în vederea documentării activităţii infracţionale în care sunt implicaţi şi cetăţeni moldoveni.
La data de 16 mai 2024, poliţiştii Direcţiei Combaterea Criminalităţii Organizate şi Direcţiei urmărire penală din cadrul INI al IGP Moldova au pus în aplicare 7 mandate de percheziţie domiciliară, acţiune la care au participat şi poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi.
La activităţile de urmărire penală desfăşurate pe teritoriul României, participă şi reprezentanţi ai autorităţilor judiciare din  Republica Moldova, acţiunea fiind realizată cu sprijinul SELEC.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.
Acţiunile au beneficiat de sprijinul poliţiştilor Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Dâmboviţa şi jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei şi inspectoratelor de jandarmi judeţene Galaţi şi Dâmboviţa.
Precizăm faptul că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate  beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale, prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie. VIDEO, mai jos!

  • Galerie Video:
    • Video File:
    • Video File:

Articole înrudite