20 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ministerul Educaţiei l-a confirmat pe Marian Barbu în funcţia de rector al Universităţii Dunărea de Jos
Ministerul Educaţiei l-a confirmat pe Marian Barbu în funcţia de rector al Universităţii Dunărea de Jos

„Începând cu data prezentului ordin (n.r. - 15 mai 2024) se confirmă, pentru un mandat de 5 ani, în funcţia de rector al Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, domnul prof. univ. dr. ing. habil. Marian Barbu, care are şi calitatea de ordonator de credite”, scrie în ordinul ministrului Educaţiei, Ligia Deca, emis astăzi.

Această confirmare a rezultatului alegerilor desfăşurate la sfârşitul lunii aprilie 2024 a fost aşteptat cu mare nerăbdare şi interes maxim având în vedere că rectorul ales la scrutinul din decembrie 2023, Puiu Lucian Georgescu, nu a fost confirmat de minister ceea ce a declanşat un adevărat război al acuzaţiilor între principalii candidaţi de atunci, iar alegerile au fost repetate în aprilie 2024.

În toată această perioadă, a fost numit un rector interimar în persoana prof. univ. dr. ing. Daniela Laura Buruiană.

Reamintim că Marian Barbu a fost ales la scrutinul din aprilie, în al doilea tur, cu 463 de voturi, iar contracandidatul acestuia, Cătălin Fetecău, obţinut 166 de voturi.

Procedural, din acest moment, urmează semnarea contractului de management între noul rector ales şi confirmat şi Senatul Universităţii Dunărea de Jos Galaţi, după care sunt desemnaţi prorectorii, prin numire în funcţie de către rector, în urma consultării senatului universitar şi organizarea concursurilor pentru desemnarea decanilor. Potrivit metodologiei, decanii sunt selectaţi prin concurs public, organizat la nivelul rectoratului de către rectorul nou ales al universităţii.

La concurs pot participa persoane din cadrul instituţiei de învăţământ superior sau din orice facultate de profil din ţară ori din străinătate care, pe baza audierii în plenul consiliului facultăţii, au primit avizul acestuia de participare la concurs cu votul majorităţii simple a membrilor acestuia. Consiliul facultăţii are obligaţia de a aviza minimum 2 candidaţi.

După aproape jumătate de an de incertitudini şi fragilitate a executivului Universităţii Dunărea de Jos, iată că lucrurile încep să intre în linie dreaptă. Unitatea de învăţământ superior gălăţeană şi-a păstrat busola în tot acest timp, fapt confirmat tot astăzi prin publicarea clasamentului mondial Young University Rankings 2024, numărându-se printre cele 4 universităţi din România prezente în ierarhizarea internaţională a universităţilor înfiinţate începând cu anul 1971.


Articole înrudite