27 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aproape 800 de milioane de euro din fonduri UE , alocate României pentru modernizarea administraţiei publice
Aproape 800 de milioane de euro din fonduri UE , alocate României pentru modernizarea administraţiei publice

Aproape 800 de milioane de euro din fonduri ale Uniunii Europene (UE) au fost alocate României pentru reforma şi modernizarea administraţiei publice, în perioada 2014 - 2020, a afirmat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu ministrul român al Finanţelor, Anca Dragu, la sediul Comisiei Europene din Bruxelles.
"Fondurile structurale şi de investiţii europene reprezintă o mare parte din bugetul total disponibil pentru investiţii publice, iar întărirea capacităţii administrative în ceea ce priveşte gestionarea acestor fonduri va genera investiţii mai eficiente şi cu impact mai mare. În 2014 — 2020, aproape 800 de milioane de euro din fonduri UE au fost alocate României pentru reforma şi modernizarea administraţiei publice", a susţinut Creţu.
Potrivit unui comunicat de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, cei doi oficiali au discutat, în principal, despre consolidarea capacităţii administrative în România şi modul în care CE poate să sprijine autorităţile române în acest demers.
„Comisarul european a încurajat partea română să utilizeze instrumentul 'Peer to Peer', prin care funcţionari publici din diferite state membre ale Uniunii Europene pot să ofere consiliere şi pot să împărtăşească din experienţa lor, în ceea ce priveşte implementarea proiectelor cu fonduri europene, colegilor din alte ţări. În urma întâlnirii de astăzi, cei doi oficiali au convenit că este nevoie de eforturi susţinute din partea autorităţilor române pentru a îmbunătăţi situaţia în privinţa utilizării fondurilor europene. Corina Creţu a reamintit că, dincolo de asigurarea cofinanţării naţionale pentru programele operaţionale în cadrul exerciţiului bugetar 2014 — 2020, România trebuie să pregătească proiecte noi şi mature, care să aibă impact real asupra vieţii oamenilor”, se notează în comunicatul citat.
Totodată, Corina Creţu a încurajat partea română să folosească şi alte instrumente financiare, tocmai pentru ca investiţiile publice să aibă efect de multiplicare în economie.
În acest sens, comisarul european pentru politică regională a precizat că şi România poate să apeleze cu încredere la expertiza DG Regio pentru folosirea complementară a finanţărilor prin Fondurile structurale şi de investiţii europene şi Fondul european de investiţii strategice, ca parte a Planului de investiţii pentru Europa.


Articole înrudite