16 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dîncu: Avem o medie de 75% pe toate programele de absorbţie a fondurilor europene
Dîncu: Avem o medie de 75% pe toate programele de absorbţie a fondurilor europene

România a ajuns la o medie de 75% pe toate programele de absorbţie a fondurilor europene, însă trebuie lucrat foarte mult pentru o absorbţie de calitate a acestor bani, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu.
"Am reuşit să ne trezim în ultima parte (...) a intervalului, a exerciţiului financiar 2007-2014, am ajuns (...) acum (...), când suntem în luna iunie, la un 75% în medie pe toate programele de absorbţie a fondurilor europene (...) Una este cantitatea absorbţiei de fonduri europene şi alta este calitatea absorbţiei de fonduri europene. Noi aici trebuie să lucrăm foarte mult. Eu sunt sigur că în anul acesta, anii viitori, până în 2020, în acest exerciţiu financiar, noi vom lua toţi banii, pentru că am început să fim mai abili în asta, ne-am creat o nouă generaţie de tineri care lucrează deja în domeniul acesta şi sper ca în această perioadă să avem şi o absorbţie de calitate, pentru că dacă mă uit la programe mai vechi, cum a fost POSDRU de exemplu, a fost şi un dezastru şi ca absorbţie, dar pe de altă parte am creat meserii care nu există. Îmi aduc aminte că s-au pierdut banii", a spus Vasile Dîncu.
Întrebat dacă i se pare corect că au fost accesate fonduri europene ca să fie pregătiţi scafandri la Satu Mare, Vasile Dîncu a dat ca exemplu Valea Jiului, unde cu astfel de fonduri au fost pregătiţi jurnalişti şi cameramani.
"În Valea Jiului (...), după mineriade, din foştii mineri disponibilizaţi, am pregătit sute de jurnalişti şi cameramani. Şi asta este foarte interesant, pentru că suntem o ţară veselă şi până la urmă suntem o ţară foarte creativă, dar dincolo de asta ar fi trebui să ne promovăm, de exemplu, învăţământul profesional cu banii aceştia, ca acum să avem în fabrici tehnologi, să avem sudori (...), să avem oameni pregătiţi în domenii tehnice (...), oameni pregătiţi şi în meserii, pentru că am început să devenim toţi specialişti în altceva", a spus Dîncu.
Acesta a precizat că ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, are în pregătire o lege a învăţământului dual şi profesional.
"Ministrul Curaj a promovat o strategie şi o lege care va intra încă din septembrie, o lege a învăţământului dual şi a învăţământului profesional, în care refacem şcolile de meserii, şcolile de ucenici, nişte trasee pentru liceu, în acelaşi timp şcoală profesională sau întoarcerea în formarea profesională. (...) În momentul ăsta, (...) vreo 60% dintre absolvenţii de liceu am văzut cu surprindere sunt absolvenţi de licee tehnice, dar nu-i găsim nicăieri în câmpul muncii, pentru că cred că nu au făcut practică şi cred că au mai degrabă o diplomă decât sunt specialişti în ceva. Cred că o şcoală profesională ar fi fost mai sănătoasă, un liceu făcut cum se făcea înainte la seral. Oameni care au reuşit în acelaşi timp muncind şi făcându-şi liceul au devenit după aceea personalităţi importante în Europa, în lume. Deci cred că nu am găsit măsura până acum", a mai afirmat Dîncu.


Articole înrudite