13 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţiul, pe lista celor 10 proiecte majore ce vor fi transmise spre aprobarea Comisiei Europene
Galaţiul, pe lista celor 10 proiecte majore ce vor fi transmise spre aprobarea Comisiei Europene

Guvernul Dacian Cioloş a adus în ţară peste 1,9 miliarde de euro aferente închiderii exerciţiului bugetar 2007-2013 până la data de 22 iunie 2016, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Fondurilor Europene. Iar până la sfârşitul acestui an „estimăm că România va primi de la Comisia Europeană deconturi în valoare de 539 milioane de euro pentru POSDRU, pentru care Comisia blocase plăţile către România, dar pe care am reuşit să le deblocăm în luna mai”, a declarat luni, 27 iunie, Cristian Ghinea, ministru al Fondurilor Europene (MFE), înainte de întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei pentru Afaceri Europene din cadrul Camerei Deputaţilor de la Palatul Parlamentului.
Tot în 2016, MFE va transmite următoarele proiecte majore spre aprobare Comisiei Europene, printre care apare şi Galaţiul:
• Reabilitarea liniei de cale ferată Simeria - Km. 614 - cca. 1,5 mld. euro
• Metrou: M6 1 Mai – Otopeni - cca. 350 mil. euro
• 10 proiecte de infrastructură de apă şi apă uzată în valoare de cca 1,5 mld. euro (Alba, Hunedoara - Valea Jiului, Vrancea, RAJA- Constanţa, Satu-Mare, Ilfov, Galaţi, Suceava, Turda-Câmpia Turzii, Cluj - Sălaj)
• 1 proiect de eroziune costieră (etapa a II-a) - 220 mil. Euro
În luna mai a acestui an, România a demarat absorbţia pentru actuala perioadă de programare (2014-2020). Primele plăţi de la Comisie sunt în valoare de 57 de milioane de euro.
În prezent, sunt lansate ghiduri pentru 12,2 miliarde de euro. Dacă includem şi dezvoltarea rurală, valoarea atinge 14,9 miliarde euro pentru 2014-2020. „Pe scurt: în acest moment primim proiecte pentru 44,99% din fondurile structurale şi de investiţii”, a precizat Ghinea.


Articole înrudite