24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Peste 1,9 miliarde de euro, fonduri europene, au intrat în ţară în ultimele opt luni
Peste 1,9 miliarde de euro, fonduri europene, au intrat în ţară în ultimele opt luni

Peste 1,9 miliarde de euro, aferente închiderii exerciţiului bugetar 2007-2013, au intrat în ţară în ultimele opt luni şi, în plus, au fost lansate ghiduri pentru 12,2 miliarde euro pentru actuala etapă de programare (2014-2020), informează Ministerul Fondurilor Europene printr-un comunicat.
"Estimăm că România va primi de la Comisia Europeană deconturi în valoare de 539 milioane de euro pentru POSDRU, pentru care Comisia blocase plăţile către România, dar pe care am reuşit să le deblocăm în luna mai", a declarat Cristian Ghinea, ministru al Fondurilor Europene (MFE), înainte de întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei pentru Afaceri Europene din cadrul Camerei Deputaţilor.
Conform comunicatului, MFE va transmite următoarele proiecte majore spre aprobare Comisiei Europene: reabilitarea liniei de cale ferată Simeria — Kilometrul 614 — circa 1,5 miliarde euro; Metrou: M6 1 Mai — Otopeni — circa 350 milioane euro; zece proiecte de infrastructură de apă şi apă uzată în valoare de circa 1,5 miliarde euro (Alba, Hunedoara — Valea Jiului, Vrancea, RAJA—Constanţa, Satu-Mare, Ilfov, Galaţi, Suceava, Turda-Câmpia Turzii, Cluj—Sălaj) şi un proiect de eroziune costieră (etapa a II-a) — 220 milioane euro.
De asemenea, în luna mai a acestui an, România a demarat absorbţia pentru actuala perioadă de programare (2014-2020). Primele plăţi de la Comisie sunt în valoare de 57 de milioane de euro.
În prezent, sunt lansate ghiduri pentru 12,2 miliarde de euro. Dacă este inclusă şi dezvoltarea rurală, valoarea atinge 14,9 miliarde euro pentru 2014-2020.
"Pe scurt: în acest moment primim proiecte pentru 44,99% din fondurile structurale şi de investiţii", a precizat Ghinea.


Articole înrudite