20 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Premierul Slovaciei împușcat în mulțime
Premierul Slovaciei împușcat în mulțime

Premierul slovac Robert Fico (foto) tocmai venise să salute mulțimea adunată în orașul Handlova, la finalul unei reuniuni guvernamentale. Un bărbat din public l-a chemat pe premier ca să-l salute, moment în care a deschis focul asupra lui. În câteva secunde, bodyguarzii lui Fico au sărit asupra atacatorului și l-au încătușat, potrivit Digi24.
Premierul a fost dus de urgență la spitalul din oraș. La o oră de la atac, convoiul cu Fico a părăsit spitalul, către elicopterul care aștepta să-l transporte în capitala Bratislava.
Numai că pe drum, lucrurile s-au complicat. Starea de sănătate a premierului s-a înrăutățit, așa că medicii au luat decizia ca elicopterul să aterizeze în orașul Banská Bystrica, la 200 de kilometri de Bratislava. Acolo, a intrat imediat în operație.
În vârstă de 59 de ani, Robert Fico a redevenit premier anul trecut. A mai avut două mandate de prim-ministru și este cunoscut pentru poziția sa pro-rusă, care i-a atras multe critici.
Parlamentul de la Bratislava urmează să se întrunească într-o ședință de urgență.

Cine e atacatorul

Canalul local de televiziune Markiza a relatat că atacatorul, Juraj Cintula, a fost angajat al unei companii private de securitate și autorul unei colecții de poezii.
În 2016, Cintula a supraviețuit unei tentative de asasinat, când a fost atacat într-un centru comercial din orașul Levice de un tânăr beat.
Fiul lui Cintula a declarat că tatăl său avea permis de port-armă și a negat informațiile apărute potrivit cărora acesta ar fi fost pacient al unui spital de psihiatrie.
Cintula se află acum în arest, iar cazul său este gestionat de Agenția Națională Penală din Slovacia.


Articole înrudite