13 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şcoli închise şi muncă de la domiciliu din cauza poluării atmosferice
Şcoli închise şi muncă de la domiciliu din cauza poluării atmosferice

Se întâmplă în Teheran, unde şcolarii şi o parte din funcţionari au primit recomandări să rămână în locuinţe miercuri din cauza unei poluări atmosferice puternice care afectează şi alte oraşe din Iran, informează AFP.
Guvernul ''a decis susţinerea virtuală a cursurilor de miercuri din şcolile elementare şi primare din provincia Teheran'', a precizat agenţia de presă IRNA, citând organismul responsabil cu monitorizarea poluării.
Autorităţile au recomandat totodată ''unei treimi din angajaţii'' din organismele guvernamentale ''să facă miercuri telemuncă''.
Capitala, unde locuiesc aproape nouă milioane de cetăţeni, este învăluită de mai multe zile într-o ceaţă cenuşie.
Nu este o situaţie excepţională. În fiecare an în perioada noiembrie-februarie, poluarea atmosferică atinge apogeul în acest oraş situat la o altitudine cuprinsă între 1.400 şi 1.800 de metri, din cauza unui fenomen cunoscut sub denumirea de ''inversiune termică'': aerul rece de la altitudine împiedică aerul cald şi poluat să se împrăştie.
Poluarea afectează de asemenea şi alte mari oraşe iraniene, cum ar fi Mashhad (est), Isfahan (centru) şi Ahvaz (sud-vest).
Autorităţile au închis marţi şcolile în trei oraşe din provincia Khuzestan, a cărei capitală e Ahvaz, precum şi în Isfahan, potrivit IRNA.
Organizaţia meteorologică iraniană a prognozat că ''acumularea de poluanţi'' va continua să afecteze Teheranul până joi.
În ultimii ani, autorităţile iraniene au închis în mai multe reprize şcolile din capitală, în special în 2019, când au rămas închise o săptămână întreagă.
Potrivit mass-media, poluarea atmosferică provoacă moartea prematură a circa 40.000 de persoane anual pe teritoriul ţării.
Un raport al Băncii Mondiale a enumerat ca principali responsabili ai poluării vehiculele grele, motocicletele, rafinăriile şi centralele termice, notează Agerpres.


Articole înrudite