13 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Rusia intenţionează să trimită cosmonauţi pe Lună
Rusia intenţionează să trimită cosmonauţi pe Lună

Rusia are în vedere trimiterea unor cosmonauţi pe Lună în următorul deceniu, pentru prima dată în istoria sa, şi plănuieşte construirea unei baze selenare începând din 2031, conform programului spaţial rusesc de zboruri cu echipaj uman, relatează agenţia rusă de presă TASS, citată de Reuters.
Conform unui proiect prezentat de Vladimir Soloviov de la RKK Energia, Rusia are în vedere misiuni cu echipaj uman pe Lună, inclusiv prima aselenizare umană rusă, şi ridicarea unei baze selenare, a informat miercuri TASS.
"Pregătiri pentru înfiinţarea unei baze selenare - 2031-2040", scrie în acest proiect citat de TASS.
Planul include, de asemenea, exploatarea resurselor de pe Lună.
În august, prima misiune selenară a Rusiei din ultimii 47 de ani a eşuat, după ce nava spaţială Luna-25 a scăpat de sub control şi s-a prăbuşit pe satelitul natural al Pământului, eveniment care a evidenţiat problemele post-sovietice cu care se confruntă un program spaţial cândva puternic, notează Reuters.
Astronautul american Neil Armstrong a ajuns celebru în 1969 devenind prima persoană care a păşit pe Lună. Însă misiunea Luna-2 a Uniunii Sovietice a fost prima navă spaţială care a ajuns pe suprafaţa Lunii, în 1959, iar misiunea Luna-9 din 1966 a fost prima care a reuşit o aselenizare controlată.
Iuri Gagarin a devenit primul om care a ajuns în spaţiul cosmic, la 12 aprilie 1961, însă cosmonauţii sovietici nu au realizat niciodată o aselenizare cu echipaj uman, notează Agerpres.


Articole înrudite