18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
SUA oferă Ucrainei un nou pachet de ajutor militar, de 150 de milioane de dolari
SUA oferă Ucrainei un nou pachet de ajutor militar, de 150 de milioane de dolari

Statele Unite au anunţat joi un nou pachet de ajutor militar destinat Ucrainei pentru a o susţine în războiul cu Rusia, în valoare de această dată de 150 de milioane de dolari şi care cuprinde, printre altele, echipamente de apărare antiaeriană şi tancurile Abrams deja promise, informează agenţiile Reuters şi EFE.
"Forţele ucrainene luptă curajos pentru a recupera teritoriul ocupat de Rusia, iar acest ajutor suplimentar le va ajuta să continue să înainteze", a afirmat într-un comunicat secretarul de stat american Antony Blinken, adăugând că adminstraţia preşedintelui Joe Biden va colabora în continuare cu Congresul şi cu cele circa 50 de ţări aliate pentru ca Ucraina să primească tot ce-i trebuie.
Noul pachet de ajutor militar cuprinde o baterie antiaeriană Patriot, 12 sisteme antiaeriene NASAMS, 31 de tancuri Abrams, 20 de elicoptere (ruseşti) Mi-17, rachete antitanc Javelin, muniţii pentru lansatoarele multiple de rachete, peste două milioane de unităţi de muniţie de calibru mic şi uniforme militare pentru vreme rece, plus alte muniţii şi echipamente.
Odată cu acest nou pachet ajutorul militar oferit de SUA Ucrainei de când Rusia a atacat această ţară în februarie 2022 a ajuns la 43,9 miliarde de dolari. Însă bugetul aprobat anul trecut de Congresul american pentru Ucraina este aproape de epuizare, în timp ce republicanii, majoritari în Camera Reprezentanţilor, se arată tot mai reticenţi faţă de noi astfel de ajutoare.
Pentru a depăşi un posibil blocaj în urma acestor reticenţe ale republicanilor, preşedintele Biden a cerut săptămâna trecută Congresului un pachet de ajutor comun pentru Ucraina şi Israel, respectiv 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina şi 14,3 miliarde de dolari pentru Israel, mizând pe faptul că sprijinul unanim în Congres faţă de Israel va face să treacă în acest mod şi ajutorul pentru Ucraina.
Armata ucraineană a lansat în iunie o contraofensivă în sud-est în provinciile Zaporojie şi Doneţk pentru eliberarea teritoriilor ocupate de armata rusă, urmărind în primul rând să ajungă la Marea Azov pentru a tăia legătura terestră a Rusiei cu Crimeea şi cu partea de sud a provinciei Herson. Dar câştigurile teritoriale în această contraofensivă au fost până în prezent minore, armata ucraineană reuşind doar să elibereze o mână de sate, în timp ce trupele ruse desfăşoară la rândul lor ofensive în partea de nord a frontului.

«Rusia execută soldaţii care nu respectă ordinele în războiul din Ucraina»

Statele Unite deţin informaţii potrivit cărora armata rusă execută soldaţii care nu respectă ordinele în războiul din Ucraina, a anunţat joi Casa Albă, relatează Reuters şi AFP.
"Avem informaţii că armata rusă execută efectiv soldaţi care refuză să urmeze ordinele", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, în cadrul unei conferinţe de presă.
"Avem, de asemenea, informaţii că comandanţii ruşi ameninţă că vor executa unităţi întregi dacă încearcă să se retragă din calea tirurilor de artilerie ucrainene", a mai spus oficialul american, notează Agerpres.


Articole înrudite