Astronauţii de pe ISS pot mânca salată „spaţială”

Miercuri, 12 August 2015 00:00
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astronauţii din echipajul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) au în meniul din aceste zile salată verde crescută în spaţiu, fiind pentru prima oară când ei mănâncă legume cultivate chiar pe ISS, conform publicaţiei The Verge.

La bordul ISS se află o seră numită Lada, amenajată încă din anul 2002. Sera a fost folosită pentru a studia creşterea plantelor în condiţii de microgravitaţie, însă până acum astronauţii nu au servit la masă rezultatele propriilor experimente ştiinţifice. 

Salata a fost plantată de astronautul Scott Kelly la 8 iulie, conform NASA, iar plantele au fost recoltate 33 de zile mai târziu. Întregul experiment este mai complex decât simpla plantare a unor seminţe şi recoltarea plantelor pentru diversificarea alimentelor de la bord. "Mâine (10 august n.r.) vom mânca mult-aşteptata recoltă de legume din @space_station! Dar mai întâi, un #selfie cu salata. #YearInSpace", este mesajul postat de Scott Kelly duminică, pe contul său de Twitter.

Seminţele de plante de pe ISS sunt "bombardate" cu lumină de la LED-uri roşii şi albastre pentru a le stimula creşterea. Acest sistem a dus la o recoltă bogată în sera de pe ISS şi în 2014, dar plantele au fost aduse pe Pământ pentru a fi testate, NASA trebuind să se asigure că aceste plante sunt sigure pentru consum.

În perspectiva misiunilor spaţiale de lungă durată, cu echipaj uman, cum ar fi o eventuală primă misiune spre Marte, cultivarea legumelor şi fructelor în spaţiu ar putea reprezenta cheia păstrării unei bune stări de sănătate a echipajului, în condiţiile în care majoritatea alimentelor ambalate pot rezista cel mult 3 ani, conform NASA. Legumele şi fructele proaspete pot îmbunătăţi starea psihică şi moralul astronauţilor. Cultivarea lor le oferă ceva de făcut astronauţilor de-a lungul anilor petrecuţi în astfel de misiuni în spaţiu, iar consumul fructelor şi legumelor proaspete va însemna, mai mult ca sigur, o schimbare binevenită a meniului bazat pe alimente conservate.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu