19 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mulţumită specialiştilor de la MIT, care au modificat genetic o bacterie din sol numită Ralstonia eutropha, în viitor va fi posibil să ne alimentăm maşinile folosind deşeuri menajere. Atunci când este supusă condiţiilor de stres, bacteria nu mai creşte şi îşi concentrează toată energia pentru a crea compuşi complecşi pe bază de carbon.
Oamenii de ştiinţă de la MIT au manipulat genele bacteriei pentru a o determina să producă combustibil sub forma unui alcool numit izobutanol, care poate fi utilizat singur sau amestecat cu benzina. Mai mult, cercetătorii care lucrează la proiect speră să reuşească să transforme şi dioxidul de carbon, emis de vehicule şi instalaţii industriale, în combustibil.
Coordonatorul proiectului, Christopher Brigham, a explicat că, în starea sa naturală, atunci când sursa sa de nutrienţi esenţiali (nitrat şi fosfat) devine insuficientă, bacteria stochează carbon. Cu alte cuvinte ea reţine hrană pentru mai târziu, când resursele vor fi mai limitate. "Reţine carbonul disponibil şi îl stochează sub forma unor polimeri care au proprietăţi asemănătoare cu multe dintre materialele plastice pe bază de petrol".
Pentru a determina bacteria să producă combustibil în loc de plastic, oamenii de ştiinţă i-au dezactivat câteva gene, i-au implantat o alta de la un organism diferit şi au adus îmbunătăţiri la nivelul altor câteva gene. În urma testelor, s-a observat că microbul are potenţialul de a transforma aproape orice sursă de carbon, inclusiv deşeuri agricole sau menajere, în combustibil. În laborator, de exemplu, microbii au folosit fructoză drept sursă de carbon.
Acum, cercetătorii crează bioreactoare pentru a extinde procesul la nivel industrial. Spre deosebire de alţi biocombustibili propuşi, izobutanolul poate fi utilizat pentru motoarele actuale fără ca acestea să aibă nevoie de modificări majore. Mai mult, el a fost deja utilizat în cazul maşinilor de curse.
Japonezii au lansat motocicleta care funcţionează cu un carburant gratuit
Un fabricant de vehicule din Japonia a prezentat, miercuri, un model revoluţionar de motocicletă pe trei roţi care funcţionează cu un carburant gratuit şi inepuizabil. Vehiculul a fost prezentat de constructorul de maşini Toto miercuri, într-o suburbie a oraşului Tokyo, şi funcţionează cu un carburant gratuit şi inepuizabil, excrementele animale. "Biogazul utilizat de acest vehicul provine din dejecţii animale şi din instalaţii de epurare", a spus Kenji Fujita, purtător de cuvânt al companiei, care a mai lansat pe piaţă toaletele încălzite.
Compania Toto a înlocuit tradiţionala şa a motocicletei cu un veritabil scaun de toaletă. În spatele vehiculului este amplasat un enorm rezervor şi ca element de decor se regăseşte un rulou imens de hârtie igienică.
Potrivit companiei japoneze, această motocicletă asigură autonomie pe o distanţă de circa 300 de kilometri. Prototipul nu va fi însă comercializat. Fujita a spus că acest tip de produs, precum şi toaletele şi duşurile cu consum redus de apă lansate de companie arată interesul pentru protejarea resurselor şi a mediului înconjurător.


Articole înrudite