19 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Danakil, valea „extraterestr㔠a Pământului
Danakil, valea „extraterestr㔠a Pământului

Dacă există un loc pe Pământ care să pară extraterestru, ar putea fi vorba despre deşertul Danakil. Această enormă întindere de pământ situată în Cornul Africii, în depresiunea Afar, este cunoscută pentru căldura sa extremă, cu temperaturi ce depăşesc 40 de grade în timpul zilei, precum şi pentru culoarea conferită de sare şi sulf, care o fac să pară de pe altă planetă, relatează cotidianul spaniol ABC.
Regiunea, situată la circa 60 de metri sub nivelul mării, este cunoscută şi pentru prezenţa unor vulcani ca Erta Ale sau Dabbahu. Primul dintre aceştia, Erta Ale, este un adevărat spectacol de care localnicii nu se apropie din cauza credinţei că în acel loc sălăşluiesc spirite rele care se plimbă călare. În crater se află un lac de lavă care ocazional se revarsă spre partea meridională. La rândul său, Dabbahu a intrat în erupţie în 2005, creând o mare spărtură, cunoscută drept "fisura Dabbahu".
Ceea ce marchează peisajul deşertului Danakil este vulcanul Dallol, crater situat la 45 de metri sub nivelul mării şi ai cărui curenţi ascendenţi creează uimitoare izvoare de sulf şi sare.
Turiştii care se încumetă să meargă în această zonă neospitalieră - care deţine recordul privind cea mai înaltă medie de temperatură dintr-o zonă locuită de pe Terra - descoperă un peisaj impresionant, unde nisipul deşertului este înlocuit de fântânile de sulf şi minerale care conferă terenului tonuri gălbui, verzui sau alburii.
În această vastă zonă etiopiană, pe care National Geographic a numit-o „cel mai crud loc”, locuieşte poporul Afar, nomad, cunoscut pentru capacitatea sa de a suporta căldura intensă şi care s-a dedicat comerţului cu sare, ca formă de viaţă.
Tot în aceste locuri a fost descoperit㠄Lucy”, celebra fosilă de femelă adultă de australopitec, cu o vechime de circa 3,2 milioane de ani.


Articole înrudite