20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Peste 10 % din populaţia mondială ar putea fi afectată dur în 2100 de consecinţele încălzirii climatice, avertizează un studiu internaţional publicat luni şi citat de AFP, care identifică „punctele fierbinţi” ale Globului.
Aceste „puncte fierbinţi” sunt definite ca fiind cele în care cel puţin două sectoare capitale pentru viaţa umană - culturi, acces la apă, ecosisteme, sănătate - ar fi afectate de încălzirea climatică dacă nicio reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră nu este înregistrată până atunci şi dacă temperatura creşte în medie cu 4 grade C în raport cu perioada 1980-2010.
Ele ar fi numeroase în special în sudul Amazoniei, cu modificări serioase ale condiţiilor de acces la apa potabilă, culturilor şi ecosistemelor, punctează studiul publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, revista Academiei americane de Ştiinţe.
A doua regiune cea mai afectată ar fi Europa meridională, din cauza unui acces mai dificil la apă şi a recoltelor slabe, potrivit acestei lucrări conduse de Franziska Piontek, de Institutul de Cercetare asupra Impactului Climatului din Potsdam, Germania.
„Consecinţe ale schimbării climatice în sectoare diferite pot interacţiona unele cu altele şi accentua presiunea asupra habitaturilor populaţiilor în regiunile vizate”, rezumă ea.
Astfel de consecinţe încep să se facă resimţite de la o creştere a temperaturii cu 3 grade C în raport cu media perioadei 1980-2010. De la o creştere cu 4 grade C, 11 % din populaţia mondială ar fi afectată.
Celelalte „puncte fierbinţi” ale Globului ar fi regiunile tropicale ale Americii Centrale şi ale Africii, precum şi platourile înalte ethiopiene. Unele regiuni ale sudului Asiei vor suferi de asemenea din cauza recoltelor slabe combinate cu accesul dificil la apă şi schimbări ale ecosistemelor.
„Ceea ce astăzi este considerată ca o situaţie extremă ar putea deveni normalitate”, avertizează Qiuhong Tang, de la Academia chineză de Ştiinţe.
Nicio regiune a lumii nu ar fi totuşi afectată în acelaşi timp în cele patru sectoare vitale studiate, potrivit modelelor utilizate pentru aceste lucrări.
Cea mai mare parte a Africii, în virtutea acestor modele, nu apare printre „punctele fierbinţi” etalate. Autorii studiului punctează, totuşi, că situaţia era fără îndoială alta dacă secetele şi inundaţiile ar fi fost adăugate parametrilor studiaţi.


Articole înrudite