18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Încălzirea globală goneşte plantele şi animalele spre poli
Încălzirea globală goneşte plantele şi animalele spre poli
Plantele şi animalele migrează spre regiunile circumpolare arctice şi antarctice cu o rată de deplasare de trei ori mai mare decât cea estimată anterior de specialişti. În cel mai mare studiu de profil demarat până în prezent, cercetătorii britanici au analizat efectele creşterii temperaturii globale asupra a peste 2.000 specii de plante şi animale.
Rezultatul studiului a evidenţiat încă o dată legătura dintre schimbările climatice produse de activitatea omului şi modificarea arealelor de răspândire a vieţuitoarelor din zonele tropicală şi temperate. Din acest motiv, cercetătorii din cadrul Universităţii York, susţin că trebuie să ne aşteptăm la cele mai mari migraţii ale speciilor animale şi vegetale, determinate strict de accelerarea fenomenului de încălzire globală, migraţii forţate de nevoia de a trăi în medii mai reci decât cele originare.
Specii de insecte precum fluturii s-au deplasat cu circa 220 km. spre nord, din arealele iniţiale din sudul Scoţiei şi centrul Europei, în intervalul ultimilor 20 ani.
Continuarea studiului a scos la iveală faptul că organisme diverse din America de Nord şi de Sud, Europa şi Malaezia, se deplasează spre zonele circumpolare cu o rată medie de 17 kilometri la 10 ani.


Articole înrudite