18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Insulele Cook au anunţat că au creat cea mai mare rezervaţie marină din lume, o vastă întindere de ocean în Pacific, mare cât dublul suprafeţei Franţei, transmite AFP. Premierul Insulelor Cook, Henry Puna, a precizat, cu ocazia deschiderii Forumului insulelor din Pacific (FIP), că rezervaţia de 1.065 de milioane de kilometri pătraţi „este cea mai mare zonă din istorie (creată) de o singură ţară pentru conservarea şi gestionarea oceanului”.
Conservarea Pacificului, a faunei şi florei sale este contribuţia Insulelor Cook „la bunăstarea nu doar a populaţiilor noastre, ci a întregii umanităţi”, a afirmat el.
„Rezervaţia marină va aduce cadrul necesar pentru promovarea dezvoltării durabile, combinând mize ale creşterii economice, cum ar fi turismul sau pescuitul la mare adâncime, pe de o parte, şi, pe de altă parte, conservarea biodiversităţii oceanelor”, a declarat Henry Puna.
La rândul său, Australia a anunţat în iunie crearea celei mai vaste reţele din lume de rezervaţii naturale marine, impunând limite stricte asupra pescuitului şi exploatărilor petroliere şi de gaze off-shore la 3,1 milioane de km pătraţi - echivalentul a peste o treime din apele sale teritoriale - în jurul litoralului său.
O săptămână mai târziu, preşedintele Insulelor Maldive, Mohamed Waheed, anunţa că ţara sa, afectată direct de încălzirea climei, ar urma să ajungă în cinci ani „prima ţară care devine o rezervaţie marină” şi „cea mai mare din lume”.
Zona creată de Insulele Cook se vrea a fi la rândul său cel mai mare parc marin protejat de un singur deţinător. Parcul reprezintă jumătate din apele teritoriale ale Insulelor Cook, bogate în recife de corali şi găzduind mii de specii de peşte şi de plante marine.


Articole înrudite