Istoria unuia dintre cele mai râvnite trofee cinematografice din lume: Frunza de palmier de aur Recomandat

 
Luni, 07 Mai 2018 15:04
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Festivalul de Film de la Cannes, care începe pe 8 mai, nu ar fi acelaşi fără celebrul trofeu Palme d'Or decernat de juriul competiţiei oficiale, însă această distincţie, una dintre cele mai râvnite, nu a fost atribuită în anii de început ai evenimentului, transmite Reuters.
Palme d'Or este un obiect auriu, elegant şi foarte râvnit de toţi cineaştii din lume. Seamănă cu o broşă mai mare, amplasată pe un bloc de cristal, şi este decernat unui lungmetraj şi câştigătorilor premiilor pentru interpretare - un actor şi o actriţă - de juriul competiţiei oficiale de la Cannes.
Festivalul de la Veneţia decernează Leul de Aur, Festivalul de la Berlin oferă Ursul de Aur, iar Cannes-ul acordă Frunza de palmier de Aur (traducerea numelui trofeului, n.r.), deoarece aceasta figurează pe blazonul oficial al oraşului, flancată de două flori de crin. Însă, deşi frunza de palmier reprezintă dintotdeauna oraşul, ea nu a simbolizat întotdeauna festivalul.
Trofeul Palme d'Or, în prezent indisociabil de festival, este decernat abia din 1955. Înainte, între 1946 şi 1954, fericiţii câştigători primeau "marele premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Cannes", sub forma unei diplome şi a unui trofeu realizat de un artist contemporan în vogă.

Delbert Mann a primit primul trofeu Palme d'Or

Primul Palme d'Or, fixat pe o sculptură din teracotă, a fost înmânat în 1955 lui Delbert Mann (foto), pentru filmul "Marty". Apoi, a "dispărut", în 1964. Atunci, s-a revenit la vechea formulă, iar Jacques Demy a primit "o cupă" din mâinile actriţei Anouk Aimée, pentru filmul "Umbrelele din Cherbourg", potrivit cuvintelor unui jurnalist care, vizibil încurcat, nu prea ştia cum să descrie acel trofeu.
Zece ani mai târziu, Francis Ford Coppola a primit şi el, pentru "Conversaţia", o operă de artă şi o diplomă de mari dimensiuni. A fost ultimul cineast care a primit un astfel de trofeu.
În anul următor, în 1975, Palme d'Or-ul a revenit definitiv şi a devenit, în 1980, logoul oficial al festivalului.
Forma frunzei de palmier a evoluat destul de puţin de-a lungul timpului, în funcţie de micile ajustări efectuate de diverşii bijuterii care realizau trofeul, care păstrau de fiecare dată numărul frunzelor - 19 - şi aceeaşi formă pentru tija trofeului.
Modelul actual are un design realizat în 1997 de Caroline Scheufele, copreşedinte al casei Chopard, şi valorează aproximativ 20.000 de euro. Casa Chopard este, începând din 1998, partener oficial al festivalului şi oferă în fiecare an preţiosul trofeu.
Casa elveţiană realizează în fiecare an două trofee, în eventualitatea acordării ex-aequo a premiului, dar şi cinci trofee mai mici, care corespund premiilor de interpretare masculină şi feminină. Un trofeu onorific este, de asemenea, atribuit în anumiţi ani. Jean-Paul Belmondo a primit unul în 2011, iar Clint Eastwood, un altul, în 2009. Au existat şi premii ex-aequo în istoria festivalului. Volker Schloendorf ("Toba de tinichea") şi Francis Ford Coppola ("Apocalipsul acum") au plecat fiecare cu un Palme d'Or în 1979. La fel s-a întâmplat şi cu Akira Kurosawa ("Kagemusha") şi Bob Fosse ("Tot acest jazz") în 1980 şi cu Abbas Kiarostami ("Gustul cireşelor") şi Shohei Imamura ("Unagi").
În 2013, juriul a atribuit Palme d'Or regizorului Abdellatif Kechiche pentru "La vie d'Adele", dar şi celor două actriţe principale din acest film, Adele Exarchopoulos şi Léa Seydoux, surprinzându-i pe organizatori. Casa Chopard a trebuit să realizeze astfel un trofeu suplimentar.
Povestea trofeului Palme d'Or, ce va fi decernat la Cannes pe 19 mai, realizat din 118 grame de aur de 18 carate şi amplasat pe un bloc de cristal, începe cu câteva sute de kilograme de minereu din deşertul Atacama, continuă cu munca, într-un atelier din Elveţia, a opt meşteşugari talentaţi.
Trofeul - frunza de palmier şi soclul ei - cântăreşte 1,4 kilograme, are o înălţime de 13,5 centimetri şi o lăţime de 9 centimetri şi este oferit într-o cutie albastră. Fabricat la Geneva, în Elveţia, trofeul Palme d'Or este păstrat sub pază strictă şi călătoreşte până la Cannes ca o mare vedetă, cu un avion privat, în prezenţa unui dispozitiv de securitate impresionant.

Festivalul atrage hoţii de bijuteri ca un magnet

De câţiva ani, hoţii de bijuterii au dat numeroase spargeri la Cannes în timpul festivalului. În 2013, bijuteriile pe care casa Chopard trebuia să le împrumute unor vedete au fost furate din camera de hotel în care era cazat unul dintre angajaţii firmei elveţiene.
Trofeul, păstrat într-un loc secret, a fost până în prezent scutit de "emoţii". Singurul incident mai serios a vizat o "cădere". Marc Couttet, directorul departamentului de bijuterii de la casa Chopard, spune că angoasa organizatorilor atinge punctul maxim în timpul ceremoniei de închidere a festivalului.
"Acea ceremonie reprezintă în acelaşi timp un moment de respiro şi o mare sursă de îngrijorare", spune el.
Cel mai rău coşmar al său s-a împlinit în anul 2000. Aşezat în faţa televizorului său, Marc Couttet l-a văzut pe Lars Von Trier, premiat pentru filmul "Dansând cu noaptea", "ridicându-şi Palme d'Or-ul deasupra capului, aşa cum un fotbalist ridică trofeul pe care l-a câştigat, şi, de la înălţimea staturii sale - cred că depăşea 220 de centimetri cu braţele ridicate - trofeul s-a zdrobit căzând pe sol, pe covor. Sub privirile foarte amuzate ale lui Catherine Deneuve".
Micuţa plachetă din plexiglas se desprinsese. "Eram livid. Inima mea s-a oprit pentru un moment". Însă trofeul era intact. "Din fericire, covorul era gros".
Anul trecut, pentru a marca 70 de ani de Festival la Cannes, trofeul Palme d'Or a fost încrustat cu 167 de diamante.
Cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 8 - 19 mai.
Anul acesta, actriţa australiană Cate Blanchett este preşedintele juriului competiţiei oficiale, format din actorul chinez Chang Chen, regizoarea, scenarista şi producătoarea americană Ava DuVernay, regizorul, scenaristul şi producătorul francez Robert Guédiguian, cantautoarea din Burundi Khadja Nin, actriţa franceză Léa Seydoux, actriţa americană Kristen Stewart, regizorul şi scenaristul canadian Denis Villeneuve şi regizorul şi scenaristul rus Andrei Zvyagintsev.
Juriul secţiunii Un Certain Regard va fi prezidat de actorul Benicio del Toro, iar cel al secţiunii Cinéfondation şi pentru scurtmetraje, de regizorul francez Bertrand Bonello.

08Festival2

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu