03 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Preafericitul Daniel s-a întâlnit cu Vladimir Putin
Preafericitul Daniel s-a întâlnit cu Vladimir Putin

De-a lungul timpului, Bisericile Ortodoxe din Rusia şi România au avut relaţii apropiate, atât datorită faptului că propovăduiesc aceeaşi credinţă, dar şi pentru că, până în 1989, au fost sub tutela statului comunist. În anii ’90, când în România s-a instaurat un regim democratic, relaţia dintre cele două Biserici nu a mai fost cultivată ca în trecut, dar din anii 2000 s-a revenit la legăturile strânse de odinioară, notează fanatik.ro.
O dovadă este reprezentată de vizita în Rusia a Preafericitului Daniel, de la finalul anului 2017, la invitiaţia Patriarhului Kirill, făcută cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la restabilirea patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă. Cu două luni înainte, Patriarhul Kiril îl vizitase la Bucureşti pe Patriarhul Daniel.
La evenimentul de la Moscova au mai participat conducători ai bisericilor ortodoxe din Serbia, Cipru, Albania, Polonia, Cehia şi Slovacia, Georgia, Bulgaria, SUA şi Canada. S-au organizat mai multe reuniuni de-a lungul celor câteva zile de mare sărbătoare ortodoxă.
Astfel, Patriarhul Daniel şi Patriarhul Kiril s-au întâlnit în Sala Tronului de la Reşedinţa “Danilovski”, pentru ca luni, pe 4 decembrie 2017, să celebreze împreună Sfânta Liturgie, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la întronizarea Sfântului Tihon, primul patriarh rus de după anul 1700, când împăratul Petru cel Mare a reformat Biserica Ortodoxă Rusă.
În aceaşi zi, Patriarhul Daniel a participat la un concert festiv organizat la Palatul de Stat din Kremlin. După eveniment, Vladimir Putin i-a invitat pe conducătorii bisericilor ortodoxe la reşedinţa prezidenţială din Novo-Ogarevo, aflată la câţiva kilometri de Moscova. În salonul rezervat întâlnirilor protocolare, toţi invitaţii s-au adunat în jurul unei mese festive.
Patriarhul Daniel s-a aşezat pe un scaun aflat în apropierea lui Vladimir Putin, fiind al doilea din stânga lângă preşedintele Rusiei. „Dumneavoastră reprezentaţi Biserica, ceea ce joacă un rol esenţial în viaţa ţărilor dumneavoastră, în viaţa societăţii. Dumneavoastră faceţi un apel la milostenie, lucraţi în domeniul educaţiei, formării, ceea ce este foarte important”, le-a spus Putin Patriarhului Daniel şi celorlalţi invitaţi. Înainte de a servi masa, Vladimir Putin le-a mai vorbit liderilor religioşi despre criza spirituală a lumii moderne, despre unitatea bisericii ortodoxe şi despre războiul civil din Siria, în care Rusia intervenise direct în conflict.


Articole înrudite