Chiar dacă toată lumea a auzit despre renumitele vinuri de Napa, Bordeaux şi Toscana, este totuşi dificil să impresionezi cu adevărat, prin erudiţie în acest domeniu. Publicaţia The Huffington Post a ales să prezinte şapte regiuni viticole ale lumii considerate demne de atenţie.
Libanul, enumerat adesea între cele mai vechi regiuni producătoare de vinuri ale lumii, are în acest domeniu o tradiţie de cel puţin 5000 de ani. Astăzi, subestimata Vale Bekka (sălaş al Templului lui Bacchus, zeul vinului) se confruntă cu o renaştere, prin apariţia de noi fabrici producătoare de vinuri din soiuri populare locale, care tind spre sec şi picant, ca şi a tradiţionalelor Cabernet Sauvignon şi Merlot, scrie huffingtonpost.com.
Vinurile indiene sunt făcute pentru bucuria solară a momentului, primind aprecieri la festivaluri ale vinului pretutindeni în lume şi câştigând popularitate la nivel local şi în străinatate. Viticultorii din Nashik (două ore şi jumătate la nord-vest de Mumbai) au început să cultive soiuri franceze de bază cum sunt Cabernet Sauvignon, Shiraz, Sauvignon Blanc şi Chenin Blanc, însă experimentează acum şi alte soiuri diverse de vie. În regiune funcţionează numeroase fabrici de producere a vinului şi săli de degustare.
Statul Texas este a cincea zonă producătoare de vin din SUA, având în cuprinsul său opt regiuni viticole distincte şi aproximativ 273 de fabrici de vin. Cu 70 de întreprinderi vinicole, Texas Hill Country (la vest de Austin) este cea mai mare regiune viticolă din acest stat fiind cunoscută pentru producerea unor vinuri roşii puternice cărora le prieşte în căldura deşertului, cum sunt soiurile Syrah, Tempranillo şi Tannat. De altfel, una dintre primele podgorii din America a fost înfiinţată chiar în Texas de către preoţii franciscani, în jurul anului 1662, aminteşte huffingtonpost.com.
Se pare că istoria viticulturii din Mexic este la fel de veche ca aceea a băuturii tradiţionale tequila. Regiunea Valle de Guadalupe a fost apreciată cu multe veacuri în urmă de către coloniştii spanioli ca un loc ideal pentru viticultură. În secolul al XVI-lea, conquistadorul Hernan Cortes şi-a luat un scurt răgaz din misiunea sa de cucerire a unor noi teritorii ordonând proprietarilor de terenuri să planteze 1.000 de podgorii în zonă. Astăzi, regiunea produce aproximativ 12 milioane de litri de vin pe an, adică 90 la sută din cantitatea totală de vin produs în Mexic.
Nu este nici o surpriză ca o ţară cunoscută pentru temperaturile sale scăzute cum este Canada să se fi specializat în vinuri "îngheţate" sau, în limbajul internaţional al oenologiei, "Ice Wine". Adesea supranumit "aur lichid", acest sortiment de vin este produs de viile care domină Peninsula Niagara, o regiune din zona de sud a provinciei Ontario, pe malul lacului Erie, de unde se recoltează 70 la sută din strugurii din această ţară şi care grupează circa 70 de fabrici de vin. Strugurii folosiţi pentru producţia "Ice Wine" sunt lăsaţi pe viţa de vie până târziu în iarnă, în scopul de a atinge niveluri ridicate ale concentraţiei de zahăr. Pentru a produce acest sortiment de vin, strugurii trebuie să fie culeşi la o temperatura de -8 grade Celsius. Boabele sunt culese manual, de multe ori în timpul nopţii, după care sunt presate aşa îngheţate cum sunt. După presare, cristalele de apă sunt înlăturate, rezultatul fiind un sirop foarte dulce, care mai târziu va trebui să treacă printr-o perioadă lungă şi lentă de fermentare în urma căreia se produce "Ice Wine".
Probabil mai faimoasă pentru turism şi cupele de bere, Thailanda este şi o ţară producătoare de vin. În ciuda scepticilor care susţineau că vinurile bune nu pot fi produse decât în sud, Thailanda a lansat acum 20 de ani "New Latitudine Wines" şi are în prezent trei regiuni de vinificaţie. Khao Yai, la aproximativ o oră sud de Bangkok este considerat locul de naştere al vinului Thai şi oferă iubitorilor de vinuri excursii cu bicicleta de-a lungul podgoriilor sale şi în Parcul Naţional Khao Yai, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, menţionează huffingtonpost.com.
Vinurile de Michigan produse pe aceeaşi paralelă cu renumitele regiuni viticole Burgundia şi Bordeaux, ocupă locul al 13-lea în SUA la producţia de vin, cu cele 100 de fabrici ale sale care dau în jur de 5,6 milioane litri pe an. În mod ironic, fabricarea vinului din Michigan a fost o afacere care a crescut din aceea cu suc de struguri, iar o mulţime de podgorii ale statului au fost plantate iniţial de către Welch's Grape Juice Company specializată în producerea de sucuri din fructe. De altfel, vinurile de fructe au fost ani de zile o preocupare în această zonă, însă acum viticultorii se concentrează mai mult pe sortimentele de vinuri Riesling, Pinot Blanc şi Pinot Noir, mai scrie huffingtonpost.com.