30 MAI 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ambasador bulgar: romii din Bulgaria nu sunt ca cei din România
Ambasador bulgar: romii din Bulgaria nu sunt ca cei din România
Ambasadorul bulgar la Paris, Marin Riakov, a sugerat că nu trebuie făcute paralele între romii bulgari şi cei români din Franţa, deoarece bulgarii sunt mult mai puţin numeroşi, relatează cotidianul Standart. "Nu există sentimente publice împotriva romilor bulgari sau români. Însă, foarte des, sunt făcute paralele între bulgari şi români, deşi comunitatea bulgară este mult mai puţin numeroasă", a dat el asigurări.
"Ar fi foarte dificil de oferit o estimare preliminară privind ce grup de romi bulgari vor fi vizaţi de expulzări în Franţa Însă este sigură că numărul compatrioţilor vizaţi de expulzare va fi limitat - câteva zeci, nu mai mult. Nu mă aştept ca acest grup să fie considerabil mai mare", a declarat ambasadorul bulgar la Paris. "Probabil că primul grup va fi trimis în Bulgaria în 25 august", a adăugat el. "Între timp, există persoane care se întorc voluntar. Romii bulgari au ales să primească un bonus financiar pentru că se întorc acasă. În prezent, autorităţile franceze pun la punct o strategie care să le permită orice administrare defectuoasă a acestui ajutor financiar", a precizat oficialul. "Mi-ar plăcea să avertizez în legătură cu dramatizarea acestei practici, care este naturală. Este destul de normal ca o ţară europeană să fie îngrijorată în legătură respectarea legii şi a standardelor europene de comportament public. Orice tentativă de supraexpunere nu ar avea baze", a încheiat el.
Franţa a trimis acasă vineri un prim grup de 13 bulgari a căror şedere pe teritoriul  bulgar depăşise limita legală de trei luni. Repatrierea face parte din ampla operaţiune în acest sens anunţată de autorităţile franceze în dorinţa de a întări siguranţa şi igiena publică. Oficialii francezi susţin că aceste persoane, majoritatea cetăţeni români şi bulgari, îşi dau consimţământul de a pleca din Franţa, primind în schimb 300 de euro de adult şi 100 de euro de minor. Ele îşi păstrează însă dreptul de a reveni în Hexagon oricând vor dori. Autorităţile franceze au anunţat că vor să repatrieze în următoarele săptămâni până la 850 de romi din România şi Bulgaria.

Articole înrudite