24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
"Pentru mediul de afaceri acordul cu FMI a însemnat creşterea TVA, arierate masive şi distrugerea lanţurilor de creare a valorii, a furnizorilor, întreprinderi mici şi mijlocii. A însemnat îndatorarea ţării, prin cheltuirea rezervei BNR pentru plata de salarii şi pensii", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). El a arătat că, la nivel psihologic, acordul cu FMI a dus la pierderea credibilităţii Guvernului şi a BNR, pentru că ideea că banii de la FMI vor fi folosiţi pentru menţinerea cursului de schimb a fost "o ipocrizie". "A fost doar un simplu mecanism de cheltuire a rezervei BNR pentru finanţarea salariilor şi pensiilor", a adăugat Pogonaru.
Referindu-se la un nou acord cu FMI, Pogonaru a menţionat că există un consens la nivelul mediului de afaceri potrivit căruia orice fel acord cu FMI nu poate fi încheiat înainte de dezbateri publice.
"Acordul cu FMI despre care la început s-a spus că este o centură de siguranţă, a fost o galeată din care s-a consumat anarhic pentru menţinerea salariilor şi pensiilor şi nu pentru a menţine solvabilitatea externă a României. Nu avem nevoie de acordul cu FMI, nici preventiv, de niciun fel, avem nevoie de un guvern responsabil. Este boala României, nu avem un guvern responsabil, nu avem management performant la nivelul societăţilor de stat", a declarat Constantin Boştină, vicepreşedinte al AOAR. El a adăugat că nu se poate pune problema încheierii unui nou acord cu FMI în condiţiile în care rezerva valutară a României, care protejează de vulnerabilităţile externe, a crescut într-un an cu patru miliarde de euro. "Lucrurile nu pot să continue în această manieră, dacă după doi ani de acord cu FMI nu a ieşit economia din recesiune, şi chiar există pericolul ca nici în 2011 să nu ieşim din recesiune, sau să fie o modestă echilibrare spre sfârşitul anului", a arătat Boştină.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, dumincă seară, că noul acord al României cu organismele internaţionale va fi adoptat în martie şi va intra în vigoare în aprilie. El a precizat că noul acord cu FMI, BM şi CE va fi de cinci milarde de euro, 3,6 miliarde urmând să provină de la Fond, iar 1,4 miliarde de la Comisia Europeană. Acesta va fi încheiat pe doi ani şi nu va implica finanţare, fiind de tip preventiv.

Articole înrudite