13 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bolnavii vor primi în continuare reţete gratuite şi trimiteri de la medicii de familie
Bolnavii vor primi în continuare reţete gratuite şi trimiteri de la medicii de familie
Medicii de familie atrag atenţia bolnavilor că pot merge la cabinete şi că vor primi reţete şi trimiteri la specialist sau la spital, întrucât contractul - cadru a fost amânat două luni, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, preşedintele societăţii naţionale de profil, Rodica Tănăsescu. "Bolnavii pot veni la cabinet. Contractul - cadru a fost amânat două luni, astfel că până la 1 iunie nu sunt modificări în desfăşurarea activităţii în medicina primară", a spus preşedintele Societăţii Naţionale a Medicinei de Familie/Medicină Generală (SNMF/MG), Rodica Tănăsescu. Medicul a făcut această precizare după ce în media au apărut mai multe informaţii şi anunţuri privind oprirea eliberării reţetelor compensate şi gratuite de la 1 aprilie.
Executivul a hotârât, în 23 aprilie, ca noul contract - cadru privind acordarea asistenţei medicale să intre în vigoare la 1 iunie, cu două luni mai târziu decât termenul stabilit iniţial (1 aprilie), pentru a finaliza în prealabil procedura de clasificare a spitalelor, pe baza căreia vor fi alocate şi fondurile aferente finanţării spitalelor. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a precizat că, urmare a acestei decizii, pentru următoarele două luni vor fi încheiate acte adiţionale pe baza contractului - cadru în vigoare.
În urmă cu o săptămână, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), Doina Mihăilă, anunţa că medicii de familie nu sunt de acord cu noul contract - cadru şi că cer amânarea lui, în caz contrar spunând că nu vor semna acest contract, astfel că bolnavii nu vor mai primi de la 1 aprilie reţete compensate sau gratuite şi trimiteri spre medicul specialist sau spitale.
În aceeaşi zi, Guvernul informa că noul contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale va intra în vigoare la 1 iunie, cu două luni mai târziu decât termenul stabilit iniţial, pentru a finaliza în prealabil procedura de clasificare a spitalelor, pe baza căreia vor fi alocate şi fondurile aferente finanţării spitalelor.

Articole înrudite